Eksperymentalne pierniczki z zeszytu babci pierniczki wykonane z dodatkiem smalcu.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g smalcu
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
WYKONANIE:
- Mąkę posiekać nożem ze smalcem. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajka, rozpuszczony miód i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 5 mm. Wykrawać pierniczki przy użyciu foremek dowolnego kształtu. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń