czwartek, 14 grudnia 2017

Pierniczki na Smalcu

Pierniczki na Smalcu

Pierniczki na Smalcu
Eksperymentalne pierniczki z zeszytu babci pierniczki wykonane z dodatkiem smalcu.

SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki pszennej
    • 150 g smalcu
    • 4 łyżki miodu
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 2 żółtka
    • 2 całe jajka
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • opakowanie przyprawy do piernika

WYKONANIE:

  1. Mąkę posiekać nożem ze smalcem. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajka, rozpuszczony miód i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 5 mm. Wykrawać pierniczki przy użyciu foremek dowolnego kształtu. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem.
  3. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka smalec miód cukier kryształ jajka soda przyprawa do piernika

1 komentarz:

Sharing Buttons