sobota, 3 sierpnia 2013

Nalewka Wiśniowa

Nalewka Wiśniowa

Nalewka Wiśniowa
Moja ulubiona :). Słodka, gęsta i pachnąca wiśniami. Klarowna, o pięknym kolorze i wyjątkowym aromacie. Tylko 15 minut pracy, a przyjemność przez całą zimę :).

SKŁADNIKI (na 1.5 l nalewki):


    • 1 kg wiśni
    • 1 kg cukru
    • 0.5 l spirytusu
    • 0.5 l wody



WYKONANIE:

  1. Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować 10% z nich.
  2. Owoce włożyć do pięciolitrowego słoja i zasypać cukrem.
  3. Pozostawić na 3 dni w ciemnym miejscu, codziennie potrząsając tak, aby wiśnie puściły sok.
  4. Po trzech dniach dolać wodę i spirytus. Pozostawić w ciemnym miejscu na miesiąc (tak, wiem, to bardzo długo, a ślinka już cieknie ;)).
  5. Wreszcie, po miesiącu, odsączyć nalewkę tak, aby nie pozostały w niej owoce ani osad. Najlepiej smakuje schłodzona.
  6.  

NA ZDROWIE :)

nalewka wiśnie cukier spirytus woda

11 komentarzy:

  1. dobry przepis acz kolwiek zasuwa mi się zapytanie o 'kwas pruski' który w przypadku tego przepisu ma ponad miesiąc czasu na swoje 'nijako' nie chlubne zastosowanie. proponował bym wydrylować wszystkie wiśnie a pestki zalać co najmniej 25% alko. na czas wspomnianych 3 dni.(a nóż nie zaszkodzi). wszystko połączyć w 4 kroku. ale to już jak kto uważa :) a wiśnióweczka faktycznie mniam,mniam.

    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestki proponuję zalać wszystkie ze względu na zawartość witaminy B17 -amigdaliny.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję za zwrócenie uwagi :) przyznam się, że ja naraz nie wypijam więcej niż jeden kielisze nalewki i od 6 lat nic nie jest :) ale jeśli ktoś lubi więcej wypić to na pewno będzie bezpieczniej wydryować wszystkie wiśnie :) dzięki pestkom uzysujemy migdałow posmak, możemy dodać gorzkich migdałów i efekt uzyskamy podobny :) pozdrawiam

      Usuń
  2. wg mnie za słaba procentowo. Spirytus pół na pół z wodą i jeszcze dochodzi rozcieńczenie sokiem wydzielonym przez wiśnie, to jaki nam to da w efekcie % alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nalewka jest około 30% dla mnie jest i tak zbyt procentowa (nie jestem fanem mocnych alkoholi), ale nic nie stoi na przeszdzie jeśli Pan/Pani zrobi sobie z większą ilością spirytusa a mniejszą wody :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Później na ten miesiąc to ma stac zamknięte szczelnie w słoiku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zamknięta szczelnie w słoiku i najlepiej w ciemnym miejscu.

      Usuń
  4. dziękuje bardzo przydatny przepis, a wiśniówka pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się, że Wam również smakuję tak jak mi :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszna nalewka! A w dużych ilościach, to może zaszkodzić alkohol a nie kwas pruski :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons