Nasza tradycyjna sałatka jarzynowa. Choć recepturę mam zawsze taką samą, za każdym razem wyjdzie inna. A to za kwaśne jabłka, a to za mało ogórków kiszonych, ... . Jadłam ją u wielu osób i każda była inna. Zauważyłam, że nie da się powtórzyć tego samego smaku. Pomimo tych wszystkich perypetii nadal uważam ją za królową wszystkich sałatek.
SKŁADNIKI:
- 6 marchewek
- 2 pietruszki korzeń
- średniej wielkości seler
- 3 ziemniaki
- cebula
- puszka groszku zielonego
- 6 jajek
- 2 słodkie jabłka
- litrowy słoik ogórków kiszonych
- łyżka musztardy
- łyżka gęstego jogurtu naturalneg
- około 500 ml majonezu
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki ugotować w całości, aż będą miękkie. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę, ogórki i jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie warzywa oraz jajka wymieszać w jednej misce.
- Dodać majonez, jogurt naturalny i musztardę. Wymieszać dokładnie.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz