Dzisiaj danie kuchni indyjskiej - kurczak w curry. Zawsze myślałam, że kuchnia ta jest stosunkowo trudna. Nic bardziej mylnego! Znalazłam przepis łatwy i bardzo szybki w wykonaniu.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 woreczki ryżu długoziarnistego
- 2 małe cebule
- mała puszka kukurydzy
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- pieprz, sól
- 3 łyżki oleju
WYKONANIE:
- Mięso umyć, pokroić w kostkę i oprószyć curry.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Mięso podsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli.
- Kiedy będzie już gotowe, wlać mleczko kokosowe, dodać kukurydzę i dusić na małym ogniu, aż sos się zredukuje.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na koniec potrawkę doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym uprzednio ryżem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz