Jeśli ktoś nie ma czasu na wypieki, a potrzebuje szybkich i robiących wrażenie ciasteczek, to krążki francuskie spełnią te wymogi :). Można je zrobić dosłownie pół godziny przed wizytą gości.
SKŁADNIKI (około 20 sztuk):
- 2 blaty ciasta francuskiego
- 1/2 puszki masy kajmakowej lub krówkowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- cukier puder
WYKONANIE:
- Rozłożyć blat ciasta francuskiego i nałożyć masę z puszki.
- Posypać mielonymi orzechami.
- Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego i delikatnie docisnąć.
- Ostrym nożem wykroić paski o szerokości 2 cm.
- Paski zwinąć w spiralkę i skleić mocno końcówki.
- Poukładać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C, aż krążki zyskają złoty kolor.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
małe słodkości zawsze mile widziane
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam ...są pyszne :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało:) pozdrawiam:)
Usuń