piątek, 30 sierpnia 2013

Krążki Francuskie

Krążki Francuskie

Krążki Francuskie
Jeśli ktoś nie ma czasu na wypieki, a potrzebuje szybkich i robiących wrażenie ciasteczek, to krążki francuskie spełnią te wymogi :). Można je zrobić dosłownie pół godziny przed wizytą gości.


SKŁADNIKI (około 20 sztuk):


    • 2 blaty ciasta francuskiego
    • 1/2 puszki masy kajmakowej lub krówkowej       
    • 50 g mielonych orzechów włoskich
    • cukier puder



WYKONANIE:

  1. Rozłożyć blat ciasta francuskiego i nałożyć masę z puszki.
  2. Posypać mielonymi orzechami.
  3. Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego i delikatnie docisnąć.
  4. Ostrym nożem wykroić paski o szerokości 2 cm.
  5. Paski zwinąć w spiralkę i skleić mocno końcówki.
  6. Poukładać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C, aż krążki zyskają złoty kolor.
  8. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
ciasteczka ciasto francuskie masa krówkowa orzechy włoskie cukier puder

3 komentarze:

  1. małe słodkości zawsze mile widziane

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj zrobiłam ...są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam:)

      Usuń

Sharing Buttons