Dzisiaj ponownie rogaliki krucho-drożdżowe. Tym razem z serem i kruszonką.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g margaryny
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do smarowania pędzelkiem rogalików
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- Ser:
- 200 g sera typu capri
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru kryształ
- 1 żółtko
- Kruszonka:
- 100 g margaryny lub masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
WYKONANIE:
- Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
- Margarynę wymieszać z mąką, a następnie dodać zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki.
- Ciasto wyrabiać krótko - ma być gęste w konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia.
- Składniki na masę serową dokładnie wymieszać, najlepiej w blenderze.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kilka kulek wielkości dużej pięści i rozwałkować.
- Z okrągłych placków wykrawać trójkąty i nadziewać masą serową. Zwijać w rogaliki.
- Rogaliki układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmarować roztrzepanym uprzednio jajkiem.
- Z margaryny/masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę i posypać po rogalikach.
- Piec w temperaturze 150-160°C przez około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz