wtorek, 13 sierpnia 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem
Dzisiaj ponownie rogaliki krucho-drożdżowe. Tym razem z serem i kruszonką.

 


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 g mąki
    • 200 g margaryny
    • 50 g drożdży
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka + 1 jajko roztrzepane do smarowania pędzelkiem rogalików
    • 1/2 szklanki letniego mleka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli  
     
  • Ser: 
    • 200 g sera typu capri
    • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • 3 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki cukru kryształ
    • 1 żółtko

  • Kruszonka:
    • 100 g margaryny lub masła
    • 200 g mąki
    • 100 g cukru


WYKONANIE:

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką.
  2. Margarynę wymieszać z mąką, a następnie dodać zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. 
  3. Ciasto wyrabiać krótko - ma być gęste w konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Składniki na masę serową dokładnie wymieszać, najlepiej w blenderze.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kilka kulek wielkości dużej pięści i rozwałkować. 
  6. Z okrągłych placków wykrawać trójkąty i nadziewać masą serową. Zwijać w rogaliki.
  7. Rogaliki układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmarować roztrzepanym uprzednio jajkiem. 
  8. Z margaryny/masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę i posypać po rogalikach.
  9. Piec w temperaturze 150-160°C przez około 20-30 minut. 

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka margaryna drożdże proszek do pieczenia jajka mleko śmietana cukier sól ser capri cukier waniliowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons