czwartek, 1 sierpnia 2013

Schab z Brzoskwiniami

Schab z Brzoskwiniami

Schab z Brzoskwiniami

Danie według przepisu mojego teścia :). Pracochłonne, ale smak niesamowity. Drogie Panie, danie to wykonane przez mężczyznę jest niesamowite w smaku :).




SKŁADNIKI:



    • 500 g schabu
    • puszka brzoskwiń
    • śmietanka słodka 18%
    • pół kostki masła
    • 2 szklanki wina białego półwytrawnego
    • 1/4 szklanki śliwowicy 
    • pieprz, sól



WYKONANIE: 

  1. Schab pokroić na cienkie plasterki, rozbić i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Brzoskwinie pokroić na ósemki.
  3. Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć schab z obu stron.
  4. Dolać wino i dusić aż poziom płynu się zredukuje.
  5. Na osobnej patelni obsmażyć delikatnie brzoskwinie, a następnie polać śliwowicą i bardzo ostrożnie (!!!) podpalić.
  6. Do mięsa wlać odrobinę śmietanki i szybko zamieszać, aby sos się nie zważył.
  7. Gotowe mięso poukładać na talerzu. Polać sosem, obok ułożyć przygotowane brzoskwinie.


Uwagi:

  • Podczas podpalania brzoskwiń należy zachować szczególną ostrożność!!! Bardzo łatwo, przez nieuwagę, można podpalić sobie w ten sposób włosy lub się poparzyć.
  • Śliwowicę można zastąpić nalewką z wiśniówki.
  • Gdy po ubiciu kawałki schabu wyjdą nam duże, wtedy  najlepiej przekroić je na pół.
  • Przygotowując danie dla większej ilości osób, mięso można obsmażyć na dwóch patelniach, a następnie przełożyć na jedną i zalać winem.
  • Danie najlepiej podawać z bagietką lub innym jasnym pieczywem.

 

 SMACZNEGO :)

obiad schab brzoskwinia śmietanka słodka masło wino białe półwytrawne śliwowica pieprz sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons