Danie według przepisu mojego teścia :). Pracochłonne, ale smak niesamowity. Drogie Panie, danie to wykonane przez mężczyznę jest niesamowite w smaku :).
SKŁADNIKI:
- 500 g schabu
- puszka brzoskwiń
- śmietanka słodka 18%
- pół kostki masła
- 2 szklanki wina białego półwytrawnego
- 1/4 szklanki śliwowicy
- pieprz, sól
WYKONANIE:
- Schab pokroić na cienkie plasterki, rozbić i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
- Brzoskwinie pokroić na ósemki.
- Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć schab z obu stron.
- Dolać wino i dusić aż poziom płynu się zredukuje.
- Na osobnej patelni obsmażyć delikatnie brzoskwinie, a następnie polać śliwowicą i bardzo ostrożnie (!!!) podpalić.
- Do mięsa wlać odrobinę śmietanki i szybko zamieszać, aby sos się nie zważył.
- Gotowe mięso poukładać na talerzu. Polać sosem, obok ułożyć przygotowane brzoskwinie.
Uwagi:
- Podczas podpalania brzoskwiń należy zachować szczególną ostrożność!!! Bardzo łatwo, przez nieuwagę, można podpalić sobie w ten sposób włosy lub się poparzyć.
- Śliwowicę można zastąpić nalewką z wiśniówki.
- Gdy po ubiciu kawałki schabu wyjdą nam duże, wtedy najlepiej przekroić je na pół.
- Przygotowując danie dla większej ilości osób, mięso można obsmażyć na dwóch patelniach, a następnie przełożyć na jedną i zalać winem.
- Danie najlepiej podawać z bagietką lub innym jasnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz