Dzisiaj na obiad potrawa tajemnicza - pilaw z pulpecikami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pomidory świetnie komponują się ze świeżymi ziołami. Jeśli ktoś nie przepada za tymiankiem, można użyć w zamian rozmarynu lub oregano.
SKŁADNIKI:
- Pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1/2 świeżej kajzerki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
- olej
- Pilaw:
- 200 g ryżu basmati
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- starta skórka z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatkowo:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Naczynie żaroodporne pokryć papierem do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Skropić delikatnie oliwą i posypać solą z tymiankiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Bułkę kajzerkę rozdrobnić. Wymieszać w misce razem razem z mięsem, natką pietruszki oraz przyprawami i pozostawić na 20 minut. Z masy mięsnej ulepić pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Otoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
- Ryż wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pozostawić do odcieknięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, na małym ogniu. Dodać ryż, tymianek, startą skórkę z cytryny i pokrojone pomidory. Smażyć razem przez 2 minuty. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 30 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, który pod koniec powinien być miękki.
- Do potrawki dodać pulpeciki i gotować razem przez 4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Danie wyłożyć na talerz, ułożyć na nim upieczone pomidorki koktajlowe i posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz