sobota, 24 sierpnia 2013

Pilaw z pulpecikami

Pilaw z pulpecikami

Pilaw z pulpecikami
Dzisiaj na obiad potrawa tajemnicza - pilaw z pulpecikami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pomidory świetnie komponują się ze świeżymi ziołami. Jeśli ktoś nie przepada za tymiankiem, można użyć w zamian rozmarynu lub oregano.


SKŁADNIKI:




  • Pulpeciki:
    • 300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
    • 1/2 świeżej kajzerki
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • pieprz, sól
    • olej
  • Pilaw: 
    • 200 g ryżu basmati
    • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
    • 2 duże pomidory
    • 1 cebula
    • starta skórka z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • tymianek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

  1. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Naczynie żaroodporne pokryć papierem do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Skropić delikatnie oliwą i posypać solą z tymiankiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  2. Bułkę kajzerkę rozdrobnić. Wymieszać w misce razem razem z mięsem, natką pietruszki oraz przyprawami i pozostawić na 20 minut. Z masy mięsnej ulepić pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Otoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
  3. Ryż wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pozostawić do odcieknięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, na małym ogniu. Dodać ryż, tymianek, startą skórkę z cytryny i pokrojone pomidory. Smażyć razem przez 2 minuty. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 30 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, który pod koniec powinien być miękki.
  4. Do potrawki dodać pulpeciki i gotować razem przez 4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  5. Danie wyłożyć na talerz, ułożyć na nim upieczone pomidorki koktajlowe i posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO :)  
obiad mięso mielone kajzerka natka pietruszki pieprz sól olej ryż cebula pomidor cytryna oliwa z oliwek bulion pomidor koktajlowy tymianek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons