niedziela, 18 sierpnia 2013

Babeczki z Mascarpone

Babeczki z Mascarpone

Babeczki z Mascarpone
Dzisiaj do kawy polecam kolorowe babeczki z ciasta kruchego i kremem z mascarpone i bitej śmietany. Sam widok tych ciasteczek sprawia, że każdy ma ochotę spróbować chociaż jedną. Takie małe co nieco, w sam raz na jeden kęs lub dwa :).

 

SKŁADNIKI (ok 12 porcji):



  • Ciasto:
    • 200 g masła + odrobina do smarowania foremek
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Masa:
    • 150 g serka mascarpone
    • 150 ml śmietanki kremówki (36 %)
    • łyżeczka cukru waniliowego 
  • Dodatkowo:
    • dowolne owoce (borówki amerykańskie, winogrona, poziomki, etc.)
    • suszona żurawina, rodzynki, orzechy lub inne bakalie
    • starta gorzka czekolada



WYKONANIE: 

  • Ciasto: 

    1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do lodówki.

    2. Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka, a następnie wypełnić nimi natłuszczone masłem foremki. 
    3. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 °C. Po wystudzeniu wyciągnąć babeczki z foremek.

  • Masa:

    1. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
    2. Śmietanę ubić i dodać do masy.
    3. Do kruchych babeczek ponakładać nadzienie.
    4. Przyozdobić owocami i bakaliami. Posypać startą gorzką czekoladą.  

      SMACZNEGO :)
      deser masło mąka pszenna jajka cukier puder serek mascarpone śmietanka kremówka cukier waniliowy owoce czekolada gorzka bakalie

2 komentarze:

Sharing Buttons