Dzisiaj do kawy polecam kolorowe babeczki z ciasta kruchego i kremem z mascarpone i bitej śmietany. Sam widok tych ciasteczek sprawia, że każdy ma ochotę spróbować chociaż jedną. Takie małe co nieco, w sam raz na jeden kęs lub dwa :).
SKŁADNIKI (ok 12 porcji):
- Ciasto:
- 200 g masła + odrobina do smarowania foremek
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- Masa:
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki (36 %)
- łyżeczka cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- dowolne owoce (borówki amerykańskie, winogrona, poziomki, etc.)
- suszona żurawina, rodzynki, orzechy lub inne bakalie
- starta gorzka czekolada
WYKONANIE:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka, a następnie wypełnić nimi natłuszczone masłem foremki.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200 °C. Po wystudzeniu wyciągnąć babeczki z foremek.
Masa:
- Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
- Śmietanę ubić i dodać do masy.
- Do kruchych babeczek ponakładać nadzienie.
- Przyozdobić owocami i bakaliami. Posypać startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO :)
Schrupałabym takie :) Mniam....
OdpowiedzUsuńPoproszę o jedno! :)
OdpowiedzUsuń