wtorek, 6 sierpnia 2013

Biszkopt z Masą Serową

Biszkopt z Masą Serową

Biszkopt z Masą Serową
Bardzo delikatne i orzeźwiające ciasto. Idealne na letnią porę. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, na pewno każdy z Was da sobie z nim radę. No a przynajmniej da radę je zjeść :).


SKŁADNIKI:




  • Ciasto 
    • 6 jajek
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki mąki tortowej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
    • 500 g sera białego zmielonego
    • 1/2 l śmietanki kremówki 30%
    • śmietan fix
    • 2 galaretki cytrynowe
    • 4 łyżki cukru kryształ
  • Kokos smażony:
    • 100 g wiórek kokosowych
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka masła
  • Dodatkowo:
    • 1 słoik dżemu morelowego


WYKONANIE:

 

  • Ciasto 
    1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
    2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    3. Piec ciasto w temperaturze 170°C przez około 30 minut. 
    4. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, przekroić na pół (gdy pieczemy w okrągłej brytfance, tak jak na zdjęciu, można spróbować przekroić na 3 części).
  •  Masa serowa:
    1. Galaretki rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
    2. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i wlać połowę rozpuszczonej galaretki.
    3. Śmietankę ubić ze śmietan fix i dodać drugą połowę galaretki.
    4. Do sera dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
  • Kokos smażony:

    1. Składniki dokładnie wymieszać.
    2. Lekko podsmażyć na patelni.


PRZEŁOŻENIE CIASTA:


Biszkopt -> Masa serowa -> Biszkopt -> Dżem -> Kokos smażony


Uwagi:

  • Gdy pieczemy biszkopt w okrągłej brytfance, zamiast kroić go na pół, możemy przekroić go na 3 części. Propozycja przełożenia dla tej wariacji znajduje się na zdjęciu.

     

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier mąka ziemniaczana mąka tortowa proszek do pieczenia ser biały mielony śmietanka kremówka śmietan fix galaretka cytrynowa wiórka kokosowe masło dżem morelowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons