Bardzo delikatne i orzeźwiające ciasto. Idealne na letnią porę. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, na pewno każdy z Was da sobie z nim radę. No a przynajmniej da radę je zjeść :).
SKŁADNIKI:
- Ciasto
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 500 g sera białego zmielonego
- 1/2 l śmietanki kremówki 30%
- śmietan fix
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 łyżki cukru kryształ
- Kokos smażony:
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka masła
- Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu morelowego
WYKONANIE:
- Ciasto
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Piec ciasto w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
- Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, przekroić na pół (gdy pieczemy w okrągłej brytfance, tak jak na zdjęciu, można spróbować przekroić na 3 części).
- Masa serowa:
- Galaretki rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
- Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i wlać połowę rozpuszczonej galaretki.
- Śmietankę ubić ze śmietan fix i dodać drugą połowę galaretki.
- Do sera dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
Kokos smażony:
- Składniki dokładnie wymieszać.
- Lekko podsmażyć na patelni.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt -> Masa serowa -> Biszkopt -> Dżem -> Kokos smażony
Uwagi:
Gdy pieczemy biszkopt w okrągłej brytfance, zamiast kroić go na pół, możemy przekroić go na 3 części. Propozycja przełożenia dla tej wariacji znajduje się na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz