wtorek, 27 sierpnia 2013

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka
Dzisiaj szarlotka ze specjalną dedykacją dla mojego męża - dużo ciasta mało jabłek :).


SKŁADNIKI:




    • 2.5 szklanki mąki
    • 5 jabłek
    • 2 żółtka
    • 150 g masła lub margaryny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    • cukier puder
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cynamon


WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać margarynę i posiekać nożem.
  3. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
  4. Ciasto podzielić na pół i włożyć na 30 minut do zamrażalki.
  5. Po upływie tego czasu jedną kulę rozwałkować i wyłożyć nią spód okrągłej brytfanki o średnicy około 20 cm.
  6. Jabłka obrać, pokroić w talarki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem.
  7. Drugą kulę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim równomiernie powierzchnię jabłek. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
  8. Na koniec szarlotkę pozostawić na chwilę w piekarniku. Gdy wystygnie, posypać z wierzchu cukrem pudrem. 
SMACZNEGO :)
ciasto mąka jajka masło cukier kryształ kwaśna śmietana cukier waniliowy proszek do pieczenia jabłka cynamon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons