Dzisiaj szarlotka ze specjalną dedykacją dla mojego męża - dużo ciasta mało jabłek :).
SKŁADNIKI:
- 2.5 szklanki mąki
- 5 jabłek
- 2 żółtka
- 150 g masła lub margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać margarynę i posiekać nożem.
- Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na pół i włożyć na 30 minut do zamrażalki.
- Po upływie tego czasu jedną kulę rozwałkować i wyłożyć nią spód okrągłej brytfanki o średnicy około 20 cm.
- Jabłka obrać, pokroić w talarki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem.
- Drugą kulę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim równomiernie powierzchnię jabłek. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
- Na koniec szarlotkę pozostawić na chwilę w piekarniku. Gdy wystygnie, posypać z wierzchu cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz