Zupa z cukinii to bez wątpienia jedno z moich kulinarnych odkryć roku 2013. Zupa o niesamowicie delikatnym smaku. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko z makaronem, ale również ryżem lub grzankami ziołowo-czosnkowymi.
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- pół marchewki
- pół pietruszki
- 0.7 l wody
- kostka rosołowa
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- makaron nitki
WYKONANIE:
- Cukinię, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuścić masło i wsypać pokrojone warzywa. Poddusić przez około 4 minuty.
- Wlać wodę, doprawić solą, pieprzem oraz wrzucić liść laurowy.
- Gotować 15 minut.
- Dodać kostkę rosołową i zmiksować w blenderze.
- Dodać śmietanę i makaron. Gotować na małym ogniu aż makaron będzie miękki.
z makaronem to jeszcze nigdy nie próbowałam:)A zupę podobną robiłam, tylko bez blendowania, bo wtedy blendera nie miałam:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i szczerze przepis polecam :)
OdpowiedzUsuńWprowadziłam jednak małe zmiany bo podałam z kaszą jaglaną ugotowaną osobno oraz posypałam natką pietruszki :)
Pozdrawiam M.