środa, 28 sierpnia 2013

Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie
Uwielbiane przez wszystkich i znane na całym świecie :). Niedawno znalazłam w Internecie przepis na ciasto, które nie wysycha i świetnie się klei. Zapraszam więc do degustacji.


SKŁADNIKI (ok. 50-60 sztuk):


    • 500 g mąki tortowej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 500 g ziemniaków
    • 250 g twarogu
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki ciepłej wody  
    • 300 g boczku
    • 4 cebule
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz, vegeta



WYKONANIE: 
  1. Ziemniaki obrać, ugotować z łyżeczką soli i zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Ser zmielić osobno w maszynce do mięsa, dodać do ziemniaków i dobrze wymieszać.
  3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. 
  4. 1/3 skwarków z cebulą dodać do farszu serowo-ziemniaczanego. Doprawić solą, pieprzem i vegetą.
  5. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  6. Na stolnicę wysypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  7. Rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
  8. Na koła nakładać farsz i sklejać pierogi.
  9. Do dużego garnka nalać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać pierogi i gotować przez 5 minut. Wyciągać cedzakiem.
  10. Gotowe pierogi podać posypane usmażonymi uprzednio skwarkami z cebulą. 
Uwagi:
  • W wersji wegetariańskiej nie dodajemy boczku. Cebulkę smażymy solo na oleju. Dalej postępujemy schematycznie jak w przepisie powyżej.
  • Pierożki są przepyszne, gdy po ugotowaniu dodatkowo podsmażymy je na oleju. Mają wówczas pyszną, chrupiącą skórkę.

SMACZNEGO :)

obiad mąka tortowa mąka ziemniaczana olej woda mleko twaróg ziemniaki boczek cebula sól pieprz vegeta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons