poniedziałek, 11 lipca 2016

Rogaliki z Morelami

Rogaliki z Morelami

Rogaliki z Morelami
Idealne rogaliki na drugie śniadanie lub podwieczorek. Trwa sezon na pyszne morele. Wykorzystajmy go jak najlepiej robiąc wypieki i konfitury.

SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki tortowej
    • 8 g drożdży suchych
    • 300 ml mleka
    • 2 jajka + dodatkowe do posmarowania rogali
    • 80 g masła roztopionego
    • 70 g cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru (gruba rafineria)
    • marmolada z morelami

WYKONANIE:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, mleko, sól oraz jajka i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty.
  3. Na każdy trójkąt nałożyć porcję marmolady morelowej i zwinąć w rogalik.
  4. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Gotowe rogaliki posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
  6. Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka drożdże mleko jajka masło cukier sól cukier marmolada
Z dziećmi i dla dzieci 2016

10 komentarzy:

  1. Pyszne rogaliki, wyglądają bardzo smacznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Morele - moje ulubione!
    Wspaniała propozycja na ciacha na wynos - idealne do parku!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, zwłaszcza z mlekiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robiła takie z czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie rewelacja. Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  6. z mlekiem myślę, że będzie jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mlekiem napewno będzie lepsze, wiadomo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. hejka musze sobie takie zrobic u siebie

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons