Idealne rogaliki na drugie śniadanie lub podwieczorek. Trwa sezon na pyszne morele. Wykorzystajmy go jak najlepiej robiąc wypieki i konfitury.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki tortowej
- 8 g drożdży suchych
- 300 ml mleka
- 2 jajka + dodatkowe do posmarowania rogali
- 80 g masła roztopionego
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (gruba rafineria)
- marmolada z morelami
WYKONANIE:
- Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, mleko, sól oraz jajka i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałożyć porcję marmolady morelowej i zwinąć w rogalik.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe rogaliki posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
- Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
Pyszne rogaliki, wyglądają bardzo smacznie ☺
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńale cudowne:)
OdpowiedzUsuńMorele - moje ulubione!
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na ciacha na wynos - idealne do parku!
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Pyszne, zwłaszcza z mlekiem;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła takie z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja. Wyglądają super!
OdpowiedzUsuńz mlekiem myślę, że będzie jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem napewno będzie lepsze, wiadomo:)
OdpowiedzUsuńhejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuń