Chociaż nigdy nie udają mi się dwa podobne, rogaliki to coś, co po prostu uwielbiam :). Może kiedyś uda mi się upiec idealne - podobne do siebie. Przepis na te rogaliki jest rewelacyjny - wychodzą delikatne i kruche z wnętrzem wypełnionym powidłem i czekoladą.
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g drożdży świeżych
- łyżka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki powidła śliwkowego
- 3-4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
WYKONANIE:
- W 3 łyżkach kwaśnej śmietany rozpuścić drożdże i cukier puder. Pozostawić w cieple na 20 minut do wyrośnięcia.
- Masło połączyć z mąką i cukrem waniliowym - palcami wyrobić kruszonkę. Następnie dodać zaczyn, pozostałą część śmietany i zagnieść ciasto. Przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
- Powidło wymieszać z nutellą.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować na plaster w kształcie koła. Pociąć nożem na trójkąty.
- Na każdym trójkącie kłaść nadzienie z powidła i zwijać w rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Bardzo udane te rogaliki ,bardzo smakowicie wyglądają ,zjadłabym jednego a może dwa rogaliki .....Przede wszystkim nie są trudne do wykonania a to najważniejsze ...
OdpowiedzUsuńPyszności ....
dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie małe rogaliki, dobrze nadziane :)
OdpowiedzUsuńTo powinno być karalne :) Przecież ja teraz mam taką ochotę na rogaliki, że oszaleję! :) Wyglądają niesamowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)
Ja Cię kręce... 23 godzina a ja oglądam takie pyszności, zaraz mi wpadnie do głowy ich zrobienie o tej porze i skonsumowanie calosci :D
OdpowiedzUsuńczy jajek nie potrzeba do ciasta?
OdpowiedzUsuńw tym przepisie nie potrzeba jajek :)
Usuńdziękuję za szybką odpowiedzi pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuń