piątek, 17 października 2014

Rogaliki Krucho Drożdżowe z Powidłem Czekoladowym

Rogaliki Krucho Drożdżowe z Powidłem Czekoladowym

Rogaliki Krucho Drożdżowe z Powidłem Czekoladowym
Chociaż nigdy nie udają mi się dwa podobne, rogaliki to coś, co po prostu uwielbiam :). Może kiedyś uda mi się upiec idealne - podobne do siebie. Przepis na te rogaliki jest rewelacyjny - wychodzą delikatne i kruche z wnętrzem wypełnionym powidłem i czekoladą.


SKŁADNIKI:



    • 400 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 180 g kwaśnej śmietany 18%
    • 50 g drożdży świeżych
    • łyżka cukru pudru
    • łyżka cukru waniliowego
    • 3-4 łyżki powidła śliwkowego
    • 3-4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
    • jajko roztrzepane z łyżką mleka

WYKONANIE:

  1. W 3 łyżkach kwaśnej śmietany rozpuścić drożdże i cukier puder. Pozostawić w cieple na 20 minut do wyrośnięcia. 
  2. Masło połączyć z mąką i cukrem waniliowym - palcami wyrobić kruszonkę. Następnie dodać zaczyn, pozostałą część śmietany i zagnieść ciasto. Przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Powidło wymieszać z nutellą.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować na plaster w kształcie koła. Pociąć nożem na trójkąty.
  5. Na każdym trójkącie kłaść nadzienie z powidła i zwijać w rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło śmietana droźdże cukier puder cukier waniliowy powidło śliwkowe nutella jajka

9 komentarzy:

  1. Bardzo udane te rogaliki ,bardzo smakowicie wyglądają ,zjadłabym jednego a może dwa rogaliki .....Przede wszystkim nie są trudne do wykonania a to najważniejsze ...
    Pyszności ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie małe rogaliki, dobrze nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To powinno być karalne :) Przecież ja teraz mam taką ochotę na rogaliki, że oszaleję! :) Wyglądają niesamowicie.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja Cię kręce... 23 godzina a ja oglądam takie pyszności, zaraz mi wpadnie do głowy ich zrobienie o tej porze i skonsumowanie calosci :D

    OdpowiedzUsuń
  5. czy jajek nie potrzeba do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za szybką odpowiedzi pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons