Arbuz jest smaczny, soczysty i orzeźwiający, a ponadto posiada wiele witamin i minerałów. W ponad 90% składa się z wody, doskonale gasi więc pragnienie. Dzisiaj proponuję deser z arbuza na upalne dni - granita. Można jeść łyżeczką lub pić lekko roztopioną przez słomkę.
SKŁADNIKI:
- 1 kg arbuza
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- syrop z grenadyną
WYKONANIE:
- Arbuz pokroić na małe kawałki, usunąć pestki i zmiksować w blenderze.
- Powstały sok wlać do płaskiego naczynia i wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Włożyć do zamrażalki. Po godzinie zdrapać powstały lód. Czynność tą powtarzać co godzinę, aż do powstania gruboziarnistej, lodowej masy.
- Granitę nałożyć do szklanek i polać delikatnie niewielką ilością syropu z grenadyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz