środa, 7 sierpnia 2013

Granita Arbuzowa

Granita Arbuzowa

Granita Arbuzowa
Arbuz jest smaczny, soczysty i orzeźwiający, a ponadto posiada wiele witamin i minerałów. W ponad 90% składa się z wody, doskonale gasi więc pragnienie. Dzisiaj proponuję deser z arbuza na upalne dni - granita. Można jeść łyżeczką lub pić lekko roztopioną przez słomkę.


 SKŁADNIKI:



    • 1 kg arbuza
    • 2 łyżeczki cukru brązowego
    • 5 łyżeczek soku z cytryny
    • syrop z grenadyną


WYKONANIE:

  1. Arbuz pokroić na małe kawałki, usunąć pestki i zmiksować w blenderze.
  2. Powstały sok wlać do płaskiego naczynia i wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
  3. Włożyć do zamrażalki. Po godzinie zdrapać powstały lód. Czynność tą powtarzać co godzinę, aż do powstania gruboziarnistej, lodowej masy.
  4. Granitę nałożyć do szklanek i polać delikatnie niewielką ilością syropu z grenadyny.  

SMACZNEGO :)

deser arbuz cukier brązowy sok z cytryny syrop z grenadyną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons