czwartek, 29 sierpnia 2013

Pieczarki Nadziewane Mięsem

Pieczarki Nadziewane Mięsem

Pieczarki Nadziewane Mięsem
Dzisiaj pieczarki nadziewane mięsem i posypane serem. Przygotowane w ten sposób danie można podać jako ciepłą przystawkę na domowym przyjęciu, choć z powodzeniem może ono również pełnić rolę obiadu. Warto je przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem, wstawiając na 5 minut do nagrzanego piekarnika.


SKŁADNIKI:


    • 10 dużych pieczarek
    • 200 g mięsa mielonego
    • cytryna
    • cebula
    • łyżka masła
    • jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 4 łyżki startego sera żółtego o łagodnym smaku
    • natka pietruszki 
    • sól, pieprz
    • olej do natłuszczenia blachy


WYKONANIE:

  1. Pieczarki umyć, obrać i osuszyć. Trzony wydrążyć i drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
  2. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
  3. Posiekać natkę pietruszki.
  4. Na patelni rozpuścić masło i przysmażyć na nim pokrojone trzony pieczarek oraz cebulę, doprawione solą i pieprzem. Połączyć z bułką tartą i ostudzić.
  5. Mięso przyprawić, wymieszać z jajkiem, natką pietruszki i usmażonymi trzonami z cebulą.
  6. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i układać na natłuszczonej olejem blasze.
  7. Blachę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
  8. W połowie pieczenia posypać serem żółtym.
  9. Na zdjęciu propozycja podania z grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO :)
przystawka pieczarki cytryna masło bułka tarta cebula ser żółty natka pietruszki sól pieprz olej mięso mielone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons