Dzisiaj pieczarki nadziewane mięsem i posypane serem. Przygotowane w ten sposób danie można podać jako ciepłą przystawkę na domowym przyjęciu, choć z powodzeniem może ono również pełnić rolę obiadu. Warto je przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem, wstawiając na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
SKŁADNIKI:
- 10 dużych pieczarek
- 200 g mięsa mielonego
- cytryna
- cebula
- łyżka masła
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego sera żółtego o łagodnym smaku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do natłuszczenia blachy
WYKONANIE:
- Pieczarki umyć, obrać i osuszyć. Trzony wydrążyć i drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
- Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
- Posiekać natkę pietruszki.
- Na patelni rozpuścić masło i przysmażyć na nim pokrojone trzony pieczarek oraz cebulę, doprawione solą i pieprzem. Połączyć z bułką tartą i ostudzić.
- Mięso przyprawić, wymieszać z jajkiem, natką pietruszki i usmażonymi trzonami z cebulą.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem i układać na natłuszczonej olejem blasze.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
- W połowie pieczenia posypać serem żółtym.
- Na zdjęciu propozycja podania z grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz