Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów, bez użycia maszyny. W końcu odkryłam przepis, który jest łatwy i niepracochłonny, a efekt imponujący. Są intensywnie waniliowe i kremowe. Dodatkowo mam pewność, że serwując rodzinie własnoręcznie zrobione lody, nie faszeruję jej żadną chemią.
SKŁADNIKI (700 ml lodów):
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 szklanka mleka 3.2%
- laska wanilii
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
- Jajka sparzyć wrzątkiem.
- Ostrym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii.
- Mleko wlać do garnuszka, wrzucić wanilię, wsypać cukier kryształ i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy roztwór będzie już zimny, wyciągnąć z niego laskę wanilii. Nożykiem wydrążyć pozostałe ziarenka i wrzucić je z powrotem do mleka.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać do niej wystudzone mleko i wymieszać.
- Śmietanę ubić, dodać do niej masę jajeczną i wymieszać.
- Przełożyć do szklanej miski i wstawić do zamrażalnika.
- Po upływie godziny wyjąć i zamieszać lody, aby nie powstały w nich kryształki lodu.
- Ponownie wstawić do zamrażalnika i czynność tę powtarzać co godzinę przez najbliższe 5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz