sobota, 3 sierpnia 2013

Lody Waniliowe

Lody Waniliowe

Lody Waniliowe
 Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów, bez użycia maszyny. W końcu odkryłam przepis, który jest łatwy i niepracochłonny, a efekt imponujący. Są intensywnie waniliowe i kremowe. Dodatkowo mam pewność, że serwując rodzinie własnoręcznie zrobione lody, nie faszeruję jej żadną chemią.


SKŁADNIKI (700 ml lodów):



    • 500 ml śmietanki kremówki 36%
    • 1 szklanka mleka 3.2%
    • laska wanilii
    • 3 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • łyżka cukru pudru


WYKONANIE:   
  1. Jajka sparzyć wrzątkiem. 
  2. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii.
  3. Mleko wlać do garnuszka, wrzucić wanilię, wsypać cukier kryształ i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Gdy roztwór będzie już zimny, wyciągnąć z niego laskę wanilii. Nożykiem wydrążyć pozostałe ziarenka i wrzucić je z powrotem do mleka.
  5. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać do niej wystudzone mleko i wymieszać.
  6. Śmietanę ubić, dodać do niej masę jajeczną i wymieszać.
  7. Przełożyć do szklanej miski i wstawić do zamrażalnika.
  8. Po upływie godziny wyjąć i zamieszać lody, aby nie powstały w nich kryształki lodu.
  9. Ponownie wstawić do zamrażalnika i czynność tę powtarzać co godzinę przez najbliższe 5 godzin.

SMACZNEGO :)

deser śmietanka kremówka mleko wanilia jajka cukier cukier puder

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons