Sernik to ciasto uwielbiane przez wszystkich. Prawie każdy ma niego swój własny przepis. Nie każdy jednak wie, że kluczem do sukcesu jest ciasto, które rozpływa się w ustach, jest lekkie i delikatne. Taki jest właśnie mój - rozkochał w sobie wiele podniebień.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Ser:
- 1 kg sera zmielonego
- 250 g masła
- 8 jajek
- 300 g cukru kryształ
- torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
WYKONANIE:
Ciasto:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
- Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 170°C.
- Ser:
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
- Ser dodawać w małych porcjach, po jednej łyżce i powoli mieszać.
- Dodać budyń w proszku.
- Ubić pianę z 6 białek i dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
- Ser wyłożyć na ciasto i piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku na 20 minut. Następnie wyciągnąć i wystudzić.
witam P. Mariolę serniczek jest zapewne b. smaczny lecz pytam na jak dużą jest(średnicę)tortownicę? pozdrawiam smiling
OdpowiedzUsuńwitam przepis jest na prostokątną brytfankę o wymiarach 20x30cm, jeśli chce Pani w tortownicy takiej jak na zdjęciu to o średnicy 20 cm i użyciu połowy składników. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuń