piątek, 23 sierpnia 2013

Sernik

Sernik

Sernik
Sernik to ciasto uwielbiane przez wszystkich. Prawie każdy ma niego swój własny przepis. Nie każdy jednak wie, że kluczem do sukcesu jest ciasto, które rozpływa się w ustach, jest lekkie i delikatne. Taki jest właśnie mój - rozkochał w sobie wiele podniebień.


SKŁADNIKI:




  • Ciasto:
    • 200 g mąki
    • 150 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
    • 1 kg sera zmielonego
    • 250 g masła
    • 8 jajek
    • 300 g cukru kryształ
    • torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru


WYKONANIE:

  •  Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 170°C.
  • Ser:
  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
  2. Ser dodawać w małych porcjach, po jednej łyżce i powoli mieszać.
  3. Dodać budyń w proszku.
  4. Ubić pianę z 6 białek i dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
  5. Ser wyłożyć na ciasto i piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku na 20 minut. Następnie wyciągnąć i wystudzić. 

SMACZNEGO :)

margaryna cukier puder masło proszek do pieczenia jajka ser cukier kryształ budyń

3 komentarze:

  1. witam P. Mariolę serniczek jest zapewne b. smaczny lecz pytam na jak dużą jest(średnicę)tortownicę? pozdrawiam smiling

    OdpowiedzUsuń
  2. witam przepis jest na prostokątną brytfankę o wymiarach 20x30cm, jeśli chce Pani w tortownicy takiej jak na zdjęciu to o średnicy 20 cm i użyciu połowy składników. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons