czwartek, 15 sierpnia 2013

Granita Cytrynowa

Granita Cytrynowa

Granita Cytrynowa
Granita cytrynowa to orzeźwiający deser pochodzący z Sycylii. To tam właśnie rosną najlepsze cytryny - mniej kwaskowe. Na upalne dni granita cytrynowa jest niezastąpiona!


SKŁADNIKI:



    • 4 cytryny
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 0.7l wody
    • 2 łyżeczki likieru / nalewki cytrynowej
    • starta skórka z cytryny


WYKONANIE:

  1. Cytryny umyć, przeciąć w poprzek i wydrążyć miąższ usuwając pestki. Skórki odstawić do lodówki.
  2. Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
  3. Miąższ zmiksować w blenderze z dodatkiem likieru lub nalewki cytrynowej oraz z przygotowanym wcześniej syropem cukrowym.
  4. Masę przełożyć do dużego, płaskiego pojemnika i odstawić do zamrażalki.
  5. Po godzinie oderwać widelcem zmrożoną granitę od brzegów naczynia. Czynność tę powtarzać co godzinę, aż do całkowitego zamrożenia deseru.
  6. Granitę podawać w wydrążonych uprzednio skórkach. Udekorować według uznania listkiem mięty, bądź startą skórką z cytryny.
SMACZNEGO :)
deser cytryna cukier woda nalewka cytrynowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons