Granita cytrynowa to orzeźwiający deser pochodzący z Sycylii. To tam właśnie rosną najlepsze cytryny - mniej kwaskowe. Na upalne dni granita cytrynowa jest niezastąpiona!
SKŁADNIKI:
- 4 cytryny
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 0.7l wody
- 2 łyżeczki likieru / nalewki cytrynowej
- starta skórka z cytryny
WYKONANIE:
- Cytryny umyć, przeciąć w poprzek i wydrążyć miąższ usuwając pestki. Skórki odstawić do lodówki.
- Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
- Miąższ zmiksować w blenderze z dodatkiem likieru lub nalewki cytrynowej oraz z przygotowanym wcześniej syropem cukrowym.
- Masę przełożyć do dużego, płaskiego pojemnika i odstawić do zamrażalki.
- Po godzinie oderwać widelcem zmrożoną granitę od brzegów naczynia. Czynność tę powtarzać co godzinę, aż do całkowitego zamrożenia deseru.
- Granitę podawać w wydrążonych uprzednio skórkach. Udekorować według uznania listkiem mięty, bądź startą skórką z cytryny.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz