Bardzo smaczny deser. Alternatywa dla tradycyjnej kawy mrożonej. Idealna dla tych, którzy szukają nowych pomysłów i smaków :).
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- szklanka mocnej kawy
- 2.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki jagód
- 8 łyżek cukru kryształ
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
WYKONANIE:
- Zaparzyć kawę odpowiadającą ilości i intensywności czterech kaw espresso lungo. Do gorącej dodać 4 łyżki cukru, wymieszać i wstawić do lodówki.
- Jagody ugotować z 4 łyżkami cukru. Zmiksować w blenderze i odstawić do wystygnięcia.
- Do zimnej kawy wlać mleko i wymieszać.
- Gęste jagody układać na dnie szklanki. Następnie delikatnie po ściance szkła wlać kawę z mlekiem. Wierzch deseru udekorować bitą śmietaną, borówkami, startą czekoladą lub kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz