Dzisiaj potrawa jarska - kurki w śmietanie z knedlami. Będąc na zakupach zauważyłam, że są już w sprzedaży świeże kurki. Osobiście uwielbiam te malutkie grzybki o słonecznym kolorze, które smakują wyśmienicie zwłaszcza z cebulką i śmietaną.
SKŁADNIKI:
- Knedle:
- 2 czerstwe bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- Sos kurkowy
- 200 g kurek
- cebula
- 1/4 kostki masła
- 150 ml śmietanki kremówki (30 %)
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Bułki pokroić na małe kawałki. Zalać podgrzanym mlekiem i ostudzić.
- Dodać jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
- Wyrobić masę (jeśli będzie za rzadka, dodać trochę bułki tartej).
- Zwilżyć dłonie i formować z masy knedle. Wrzucać je na osolony wcześniej wrzątek i gotować przez 15 minut.
- Grzyby oczyścić, umyć, większe przekroić na pół.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Kurki podsmażyć na maśle, dodać cebulę i smażyć razem przez chwilę.
- Doprawić solą i pieprzem, a następnie wlać śmietanę. Dusić razem, aż sos zgęstnieje.
- Potrawkę podawać z ugotowanymi knedlami.
Biorę wszystko co ma w sobie kurki bo to musi być pyszne! Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki. Taki sos zawsze robiłam do placków ziemniaczanych, z knedlami to nowość :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, trzeba spróbować. Zwłaszcza, że sosy z kurek to jedne z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń