sobota, 17 sierpnia 2013

Karkówka ze Śliwkami

Karkówka ze Śliwkami

Karkówka ze Śliwkami
Dzisiaj duża porcja mięsa - soczysta karkówka w śliwkach. Osobiście najbardziej lubię podaną z mieszanką warzyw prosto z patelni.


SKŁADNIKI:



    • 1kg karkówki
    • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżeczki oliwy
    • łyżka miodu
    • liść selera
    • przyprawy: pieprz, vegeta, sól, słodka papryka, curry (odrobinę)



WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm.
  2. Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę.
  3. Każdy plaster karkówki doprawić według uznania i układać w szklanym naczyniu.
  4. Mięso polać miodem. Wokoło ułożyć śliwki. Na wierzchu położyć pokrojoną w piórka cebulę i liść selera.
  5. Piec 1.5 godziny w temperaturze 200°C. Po pieczeniu pozostawić mięso na 45 minut w piekarniku.

SMACZNEGO  :)

obiad karkówka śliwki suszone cebula oliwa z oliwek miód seler pieprz sól vegeta słodka papryka curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons