Dzisiaj duża porcja mięsa - soczysta karkówka w śliwkach. Osobiście najbardziej lubię podaną z mieszanką warzyw prosto z patelni.
SKŁADNIKI:
- 1kg karkówki
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- łyżka miodu
- liść selera
- przyprawy: pieprz, vegeta, sól, słodka papryka, curry (odrobinę)
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm.
- Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę.
- Każdy plaster karkówki doprawić według uznania i układać w szklanym naczyniu.
- Mięso polać miodem. Wokoło ułożyć śliwki. Na wierzchu położyć pokrojoną w piórka cebulę i liść selera.
- Piec 1.5 godziny w temperaturze 200°C. Po pieczeniu pozostawić mięso na 45 minut w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz