Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, a zarazem bardzo prostych. Dzisiaj proponuję placki z cukinii. Można je podawać jako dodatek do mięs jak również i solo. Liczba sposobów ich przyrządzenia jest wprost nieograniczona. Z mojej strony wyłącznie przepis na bazę.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
WYKONANIE:
- Cukinię dokładnie umyć, obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Odcisnąć sok z cukinii, dodać jajko, pieprz, sól, mąkę i dokładnie wymieszać.
- Cebulę obrać i pokroić połowę w drobną kostkę. Wymieszać ze startą cukinią.
- Placki smażyć na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
- Usmażone placki przełożyć na chwilę na ręcznik kuchenny. Pozwala on odsączyć nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz