piątek, 16 sierpnia 2013

Placki z Cukinii

Placki z Cukinii

Placki z Cukinii
Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, a zarazem bardzo prostych. Dzisiaj proponuję placki z cukinii. Można je podawać jako dodatek do mięs jak również i solo. Liczba sposobów ich przyrządzenia jest wprost nieograniczona. Z mojej strony wyłącznie przepis na bazę.


SKŁADNIKI:


    • 2 cukinie
    • 1/2 cebuli
    • 1 jajko
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz
    • olej


WYKONANIE: 

  1. Cukinię dokładnie umyć, obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Odcisnąć sok z cukinii, dodać jajko, pieprz, sól, mąkę i dokładnie wymieszać.
  3. Cebulę obrać i pokroić połowę w drobną kostkę. Wymieszać ze startą cukinią.
  4. Placki smażyć na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone placki przełożyć na chwilę na ręcznik kuchenny. Pozwala on odsączyć nadmiar tłuszczu. 
SMACZNEGO :)
obiad cukinia jajka cebula mąka pszenna sól pieprz olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons