Zupa Pieczarkowa
Kolejna zupa :). Tym razem pieczarkowa. Łatwa i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 300 g małych pieczarek
- 3 skrzydełka
- marchewka
- pietruszka
- plaster selera
- cebula
- 5 ziemniaków
- łyżka masła
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- litr wody + szklanka wody
- mała śmietana 18%
- płaska łyżka mąki
- sól, pieprz, vegeta, maggi
WYKONANIE:
- Pieczarki umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
- Pietruszkę, seler, marchewkę oraz ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki i cebulę. Piec ok 5 minut przyprawiając vegetą i pieprzem.
- Do garnka wlać wodę. Włożyć umyte skrzydełka, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i upieczone pieczarki. Gotować razem przez 20 minut.
- Do miseczki wlać szklankę wody, dodać mąkę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
- Z ugotowanego wywaru wyciągnąć skrzydełka, obrać z nich mięso i dodać z powrotem do zupy.
- Wlać śmietanę z mąką i zagotować. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO :)
zupa
pieczarki
skrzydełka z kurczaka
merchewka
pietruszka
seler
cebula
ziemniaki
masło
ziele angielskie
woda
śmietana
mąka
sól
pieprz
vegeta
maggi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz