środa, 7 sierpnia 2013

Zupa Pieczarkowa

Zupa Pieczarkowa

Zupa Pieczarkowa
Kolejna zupa :). Tym razem pieczarkowa. Łatwa i szybka w przygotowaniu.




SKŁADNIKI:





    • 300 g małych pieczarek
    • 3 skrzydełka
    • marchewka
    • pietruszka
    • plaster selera
    • cebula
    • 5 ziemniaków
    • łyżka masła
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • litr wody + szklanka wody
    • mała śmietana 18%
    • płaska łyżka mąki
    • sól, pieprz, vegeta, maggi


WYKONANIE:
  1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
  2. Pietruszkę, seler, marchewkę oraz ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki i cebulę. Piec ok 5 minut przyprawiając vegetą i pieprzem.
  5. Do garnka wlać wodę. Włożyć umyte skrzydełka, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i upieczone pieczarki. Gotować razem przez 20 minut.
  6. Do miseczki wlać szklankę wody, dodać mąkę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć skrzydełka, obrać z nich mięso i dodać z powrotem do zupy.
  8. Wlać śmietanę z mąką i zagotować. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO :)
zupa pieczarki skrzydełka z kurczaka merchewka pietruszka seler cebula ziemniaki masło ziele angielskie woda śmietana mąka sól pieprz vegeta maggi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons