czwartek, 1 sierpnia 2013

Zupa Pomidorowa

Zupa Pomidorowa

Zupa Pomidorowa
U mnie dzisiaj pomidorowa - aromatyczna, warzywna, pachnąca intensywnie pomidorami. Taką lubię najbardziej. Podawana z ryżem, choć można również z makaronem lub lanymi kluskami. Z wierzchu posypana koperkiem lub natką pietruszki :). 


SKŁADNIKI (4 osoby):



    • 10 pomidorów
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • mały kawałek selera
    • ziemniak
    • szklanka wody 
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    • 200ml intensywnego bulionu mięsnego lub kostka rosołowa
    • Przyprawy: liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobina vegety oraz maggi, pieprz
    • 100 g ryżu


WYKONANIE:

  1. Pomidory dokładnie umyć, pokroić w kostkę, gotować 20 minut i przetrzeć przez sitko.
  2. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniak obrać i pokroić w kostkę.
  4. Wrzucić warzywa do wywaru pomidorowego. Dodać przyprawy. Gotować przez 15 minut.
  5. Dodać bulion lub kostkę rosołową. 
  6. Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, a następnie zupę zmiksować blenderem. 
  7. Dodać śmietanę wymieszaną w szklance wody.
  8. Podgrzać na małym ogniu.
  9. Zupę podawać na talerzu z ryżem. Posypać koperkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO :)
zupa pomidor marchewka pietruszka seler ziemniaki woda śmietana bulion liść laurowy ziele angielskie vegeta maggi pieprz ryż

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons