U mnie dzisiaj pomidorowa - aromatyczna, warzywna, pachnąca intensywnie pomidorami. Taką lubię najbardziej. Podawana z ryżem, choć można również z makaronem lub lanymi kluskami. Z wierzchu posypana koperkiem lub natką pietruszki :).
SKŁADNIKI (4 osoby):
- 10 pomidorów
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały kawałek selera
- ziemniak
- szklanka wody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 200ml intensywnego bulionu mięsnego lub kostka rosołowa
- Przyprawy: liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobina vegety oraz maggi, pieprz
- 100 g ryżu
WYKONANIE:
- Pomidory dokładnie umyć, pokroić w kostkę, gotować 20 minut i przetrzeć przez sitko.
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniak obrać i pokroić w kostkę.
- Wrzucić warzywa do wywaru pomidorowego. Dodać przyprawy. Gotować przez 15 minut.
- Dodać bulion lub kostkę rosołową.
- Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, a następnie zupę zmiksować blenderem.
- Dodać śmietanę wymieszaną w szklance wody.
- Podgrzać na małym ogniu.
- Zupę podawać na talerzu z ryżem. Posypać koperkiem lub natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz