sobota, 11 października 2014

Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki
Co robicie, gdy podczas przyrządzania tortu zostaną wam skrawki biszkoptu lub kawałki innego suchego ciasta np. babki wielkanocnej? Na "utylizację" takich cząstek ciasta jest bardzo ciekawy i smaczny sposób - Bajaderki. Niektórzy z Was być może znają je pod nazwą Ziemniaczki. Bajaderki można przyrządzić praktycznie z każdego ciasta, byle nie zawierało masy lub galaretki. Dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem alkoholu. Dla młodszych oczywiście bez.

ziemniaczki


SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki pokruszonych biszkoptów
    • szklanka pokruszonych herbatników
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki żurawiny suszonej
    • 1/3 szklanki mleka
    • łyżka cukru kryształ
    • 3-4 łyżki dżemu lub powidła
    • łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki olejku rumowego lub migdałowego
    • 3-4 łyżki rumu
    • 2 łyżki nutellii
    • 2 łyżki kakao
    • wiórki kokosowe do obtoczenia
    • pokrojone migdały do obtoczenia


ziemniaczki


WYKONANIE:

  1. W garnku połączyć mleko, cukier kryształ, masło oraz kakao. Zagotować i wystudzić.
  2. Żurawinę oraz rodzynki pokroić, Namoczyć we wrzątku i odcedzić.
  3. Do miski wsypać pokruszone biszkopty i herbatniki. Dodać nutellę, dżem, olejek, rum, kakaową masę i bakalie. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.
  4. Odstawić na 30 minut do lodówki. Formować dłońmi kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych oraz pokrojonych orzechach.

SMACZNEGO :)

ciasteczka biszkopty herbatniki rodzynki żurawina mleko cukier dżem masło olejek rumowy rum nutella kako wiórki kokosowe migdały

12 komentarzy:

  1. Takie domowe to są dobre nie to to kupione. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a te to `ile postoja` albo jak rpzechowywac zeby zachowaly swiezosc. pytam bo chcilabym sie wyrobic dizen albo 2przed imprezka a majac male dziecko w domu to ciezko `zorganizowac` I stac w kuchni na pare godizn na jeden raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z alkoholem można zrobić 2 dni wcześniej. Przechowywać w pojemniku szczelnie zamkniętym w lodówce.

      Usuń
  3. a bez alkocholu? ;)
    lubie twojego bloga! I wiem ze kazde z tych przepisow to sama sprobowalas I kazde zdjecie to TWOJE! a nie kopiowane z netu. Dziekuje za szczerosc!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też możesz zrobić, ale 2 dni wcześniej będą troszeczkę suche z zewnątrz (to jest moja subiektywna opinia w smaku pozostaną super) . Zamiast alkoholu można dodać soku (np. wiśniowy lub porzeczkowy) lub wody, żeby nie były suche. w smaku :) bardzo cieszę się, że blog się spodobał :) pozdrawiam

      Usuń
  4. mam nadzieje ze moj komentarz przeszedl! super blog I przepis! dzieki!
    bajaderki wyszly PYCHA!! MEGA PYCHA!
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  5. a ta mase to ja trzymalam w lodoce caly czas 2dni! I dorabialm bajaderek w razie potrzeby! wiec polecam rowniez trzymac w lodowce I moze by je zrobic wczesniej przed imprezka to juz jedna rzecz z glowy ;)
    DZIEKI JESZCZE RAZ za to ze dajesz na blogu SWOJE WYPROBOWANE PRZEPISY a nie jak inni skopiowane z reklam zdjecia....
    juz kilka przepisow probwoalm od Ciebie I rewelajca! to nei moze nie wyjsc...nawet tkai laik jak ja dal rade! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) bardzo się cieszę, że przepis się udał i smakowało wszystko :) pozdrawiam

      Usuń

Sharing Buttons