Co robicie, gdy podczas przyrządzania tortu zostaną wam skrawki biszkoptu lub kawałki innego suchego ciasta np. babki wielkanocnej? Na "utylizację" takich cząstek ciasta jest bardzo ciekawy i smaczny sposób - Bajaderki. Niektórzy z Was być może znają je pod nazwą Ziemniaczki. Bajaderki można przyrządzić praktycznie z każdego ciasta, byle nie zawierało masy lub galaretki. Dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem alkoholu. Dla młodszych oczywiście bez.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki pokruszonych biszkoptów
- szklanka pokruszonych herbatników
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka cukru kryształ
- 3-4 łyżki dżemu lub powidła
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki olejku rumowego lub migdałowego
- 3-4 łyżki rumu
- 2 łyżki nutellii
- 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- pokrojone migdały do obtoczenia
WYKONANIE:
- W garnku połączyć mleko, cukier kryształ, masło oraz kakao. Zagotować i wystudzić.
- Żurawinę oraz rodzynki pokroić, Namoczyć we wrzątku i odcedzić.
- Do miski wsypać pokruszone biszkopty i herbatniki. Dodać nutellę, dżem, olejek, rum, kakaową masę i bakalie. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.
- Odstawić na 30 minut do lodówki. Formować dłońmi kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych oraz pokrojonych orzechach.
Takie domowe to są dobre nie to to kupione. Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
jakie pyszne i zdrowe łakocie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńMniam smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńa te to `ile postoja` albo jak rpzechowywac zeby zachowaly swiezosc. pytam bo chcilabym sie wyrobic dizen albo 2przed imprezka a majac male dziecko w domu to ciezko `zorganizowac` I stac w kuchni na pare godizn na jeden raz ;)
OdpowiedzUsuńZ alkoholem można zrobić 2 dni wcześniej. Przechowywać w pojemniku szczelnie zamkniętym w lodówce.
Usuńa bez alkocholu? ;)
OdpowiedzUsuńlubie twojego bloga! I wiem ze kazde z tych przepisow to sama sprobowalas I kazde zdjecie to TWOJE! a nie kopiowane z netu. Dziekuje za szczerosc!!!
Też możesz zrobić, ale 2 dni wcześniej będą troszeczkę suche z zewnątrz (to jest moja subiektywna opinia w smaku pozostaną super) . Zamiast alkoholu można dodać soku (np. wiśniowy lub porzeczkowy) lub wody, żeby nie były suche. w smaku :) bardzo cieszę się, że blog się spodobał :) pozdrawiam
Usuńmam nadzieje ze moj komentarz przeszedl! super blog I przepis! dzieki!
OdpowiedzUsuńbajaderki wyszly PYCHA!! MEGA PYCHA!
Pozdrawiam
Aneta
a ta mase to ja trzymalam w lodoce caly czas 2dni! I dorabialm bajaderek w razie potrzeby! wiec polecam rowniez trzymac w lodowce I moze by je zrobic wczesniej przed imprezka to juz jedna rzecz z glowy ;)
OdpowiedzUsuńDZIEKI JESZCZE RAZ za to ze dajesz na blogu SWOJE WYPROBOWANE PRZEPISY a nie jak inni skopiowane z reklam zdjecia....
juz kilka przepisow probwoalm od Ciebie I rewelajca! to nei moze nie wyjsc...nawet tkai laik jak ja dal rade! :D
dziękuję bardzo za miłe słowa :) bardzo się cieszę, że przepis się udał i smakowało wszystko :) pozdrawiam
Usuń