środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny
Czymże jest Wielkanoc bez najeżonego bakaliami mazurka?! Jeśli już więc podjęliście decyzję o jego przyrządzeniu, polecam swój autorski przepis. Mazurek ze zdjęcia jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie prezentuje się na świątecznym stole. Zaproponowana przeze mnie mieszanka bakaliowa idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 150 g mąki pszennej
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 60 g cukru pudru
    • 120 g masła zimnego
    • łyżeczka olejku waniliowego
  • Dodatki:
    • 5 suszonych moreli
    • 4 suszone śliwki kalifornijskie
    • 4 suszone daktyle
    • 10-15 rodzynek małych
    • 2 łyżki suszonego ananasa
    • 2 czubate łyżki prażonych płatków migdałowych
    • ok. 3/4 szklanki prażonych migdałów całych
    • 4 czubate łyżki masy kajmakowej
    • 1/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
    • 4 łyżki powidła śliwkowego


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę.
  2. Kwadratową formę o wymiarach ok. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lekko podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia. Jeśli ciasta jest za dużo, można zrobić mini mazurki w foremkach do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
  4. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160ºC, do zarumienienia. Wystudzić.
  5. Morele, śliwki kalifornijskie oraz daktyle pokroić w kostkę.
  6. Powidło śliwkowe rozprowadzić równomiernie po cieście. Rozłożyć bakalie: morele, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki, ananas suszony oraz płatki migdałów.
  7. Boki mazurka objechać nożem lub szprycą z masą kajmakową. Ułożyć wokoło migdały. Pozostałą część masy kajmakowej użyć do dekoracji narożników.
  8. Mleko zagęszczone słodzone podgrzać na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Gotową masę wylać na bakalie za pomocą łyżki.

SMACZNEGO :)

Wielkanocne Wypieki

10 komentarzy:

  1. Piękny ten mazurek. To pewnie jest pyszne z taką ilością bakalii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) u mnie cieszy się wielkim powodzeniem na świętach :)

      Usuń
  2. Wspaniały Ci wyszedł :-) ja planuje jutro zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. oczywiście mieszankę bakalii można zrobić samemu dowolną :)

      Usuń
  4. Jest piękny, a jak musi smakować! :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny i rzeczywiście najeżony bakaliami :D

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons