Czymże jest Wielkanoc bez najeżonego bakaliami mazurka?! Jeśli już więc podjęliście decyzję o jego przyrządzeniu, polecam swój autorski przepis. Mazurek ze zdjęcia jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie prezentuje się na świątecznym stole. Zaproponowana przeze mnie mieszanka bakaliowa idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła zimnego
- łyżeczka olejku waniliowego
- Dodatki:
- 5 suszonych moreli
- 4 suszone śliwki kalifornijskie
- 4 suszone daktyle
- 10-15 rodzynek małych
- 2 łyżki suszonego ananasa
- 2 czubate łyżki prażonych płatków migdałowych
- ok. 3/4 szklanki prażonych migdałów całych
- 4 czubate łyżki masy kajmakowej
- 1/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
- 4 łyżki powidła śliwkowego
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę.
- Kwadratową formę o wymiarach ok. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lekko podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia. Jeśli ciasta jest za dużo, można zrobić mini mazurki w foremkach do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160ºC, do zarumienienia. Wystudzić.
- Powidło śliwkowe rozprowadzić równomiernie po cieście. Rozłożyć bakalie: morele, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki, ananas suszony oraz płatki migdałów.
- Boki mazurka objechać nożem lub szprycą z masą kajmakową. Ułożyć wokoło migdały. Pozostałą część masy kajmakowej użyć do dekoracji narożników.
- Mleko zagęszczone słodzone podgrzać na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Gotową masę wylać na bakalie za pomocą łyżki.
Morele, śliwki kalifornijskie oraz daktyle pokroić w kostkę.
Piękny ten mazurek. To pewnie jest pyszne z taką ilością bakalii
OdpowiedzUsuńdziękuję :) u mnie cieszy się wielkim powodzeniem na świętach :)
UsuńWspaniały Ci wyszedł :-) ja planuje jutro zrobić :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńja bym tylko rodzynki wywaliła :-)
OdpowiedzUsuńoczywiście mieszankę bakalii można zrobić samemu dowolną :)
UsuńJest piękny, a jak musi smakować! :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńPiekny i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńCudny i rzeczywiście najeżony bakaliami :D
OdpowiedzUsuń