poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kurki w Śmietanie z Knedlami

Kurki w Śmietanie z Knedlami

Kurki w Śmietanie z Knedlami
Dzisiaj potrawa jarska - kurki w śmietanie z knedlami. Będąc na zakupach zauważyłam, że są już w sprzedaży świeże kurki. Osobiście uwielbiam te malutkie grzybki o słonecznym kolorze, które smakują wyśmienicie zwłaszcza z cebulką i śmietaną.


SKŁADNIKI:



  • Knedle:
    • 2 czerstwe bułki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 szklanka mąki
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • 1/3 pęczka natki pietruszki
    • sól, pieprz
  • Sos kurkowy
    • 200 g kurek
    • cebula
    • 1/4 kostki masła
    • 150 ml śmietanki kremówki (30 %)
    • sól, pieprz


WYKONANIE:
  1. Bułki pokroić na małe kawałki. Zalać podgrzanym mlekiem i ostudzić.
  2. Dodać jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Wyrobić masę (jeśli będzie za rzadka, dodać trochę bułki tartej).
  4. Zwilżyć dłonie i formować z masy knedle. Wrzucać je na osolony wcześniej wrzątek i gotować przez 15 minut.
  5. Grzyby oczyścić, umyć, większe przekroić na pół.
  6. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  7. Kurki podsmażyć na maśle, dodać cebulę i smażyć razem przez chwilę.
  8. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wlać śmietanę. Dusić razem, aż sos zgęstnieje.
  9. Potrawkę podawać z ugotowanymi knedlami.

SMACZNEGO :)

obiad bułka mleko jajko bułka tarta natka pietruszki sól pieprz kurki cebula masło śmietanka kremówka

3 komentarze:

  1. Biorę wszystko co ma w sobie kurki bo to musi być pyszne! Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki. Taki sos zawsze robiłam do placków ziemniaczanych, z knedlami to nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, trzeba spróbować. Zwłaszcza, że sosy z kurek to jedne z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons