Takie pyszne skrzydełka to nie tylko sprawdzona propozycja na obiad. Świetnie są również jako przekąska na imprezach, podczas oglądania filmu, meczu, itp.
SKŁADNIKI:
- 15 skrzydełek z kurczaka
- 1 i 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 papryki czerwonej (lub świeżej chili jeśli lubicie extra hot)
- 2 łyżki miodu
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- łyżka ziaren sezamu
- pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
- Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na 3 części (najcieńszą wyrzucić). Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, chili, 1/2 łyżeczki kminu i papryką słodką w proszku. Skropić oliwą z oliwek, wymieszać i włożyć na godzinę do lodówki.
- Po upływie godziny skrzydełka wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec przez ok. godzinę. Podczas pieczenia skrzydełka można obracać.
- Podczas pieczenia skrzydełek przyrządzić sos. Paprykę słodką pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek. W misce wymieszać 2 łyżki wody, miód, musztardę, sos sojowy i 1/2 łyżeczki kminu. Wszystkie składniki wlać na patelnię do papryki. Zagotować przez ok. 3 minuty, a następnie zmiksować w blenderze.
- Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu.
- Skrzydełka wyciągnąć z naczynia żaroodpornego i włożyć do dużej miski. Polać sosem i posypać sezamem. Wszystko razem delikatnie wymieszać tak, aby na każdym skrzydełku znajdował się sos.
- Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 15-30 minut w temperaturze 150°C. Sprawdzić widelcem czy są miękkie w środku.
- Podawać na gorąco posypane obficie natką pietruszki.
Typowo męskie żarełko, ale bez cienia zawahania bym pochłonęła porcję :)
OdpowiedzUsuńhaha ja też jako kobieta uwielbiam takie smakołyki :) pozdrawiam Agata
UsuńNastępne na moim grillu będą właśnie skrzydełka!
OdpowiedzUsuń