Zapraszam na karkówkę z pieczarkami i ogórkami konserwowymi w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
- 800 g karkówki
- 500 g pieczarek małych
- 5 cebul
- 5 ogórków konserwowych
- 3/4 szklanki zalewy z ogórków
- 2-3 łyżki mąki
- łyżeczka masła
- 3 łyżki przecieru z pomidorów
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka majeranku
- pieprz sól
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Karkówkę pokroić w plastry i przyprawić pieprzem, solą (delikatnie) oraz majerankiem. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć pieczarki z cebulą.
- Karkówkę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na rumiany kolor.
- Kotlety ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać ogórkami i usmażonymi pieczarkami.
- Ketchup, przecier pomidorowy i zalewę z ogórków wymieszać razem i zalać mięso przygotowanym sosem.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Bardzo smakowita ta karkówka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń