czwartek, 8 grudnia 2016

Karkówka po Żydowsku

Karkówka po Żydowsku

Karkówka po Żydowsku
Zapraszam na karkówkę z pieczarkami i ogórkami konserwowymi w sosie pomidorowym.


SKŁADNIKI:



    • 800 g karkówki
    • 500 g pieczarek małych
    • 5 cebul
    • 5 ogórków konserwowych
    • 3/4 szklanki zalewy z ogórków
    • 2-3 łyżki mąki
    • łyżeczka masła
    • 3 łyżki przecieru z pomidorów
    • 3 łyżki ketchupu
    • łyżka majeranku
    • pieprz sól
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Karkówkę pokroić w plastry i przyprawić pieprzem, solą (delikatnie) oraz majerankiem. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Ogórki pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  4. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  5. Na patelni roztopić masło i podsmażyć pieczarki z cebulą.
  6. Karkówkę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na rumiany kolor.
  7. Kotlety ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać ogórkami i usmażonymi pieczarkami.
  8. Ketchup, przecier pomidorowy i zalewę z ogórków wymieszać razem i zalać mięso przygotowanym sosem.
  9. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

obiad karkówka pieczarki cebula ogórki konserwowe mąka masło przecier pomidorowy ketchup majeranek pieprz sól olej

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowita ta karkówka, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons