Kolejna z serii zup podstawowych, które goszczą na naszych stołach. Lubiana przede wszystkim przez dzieci ze względu na swój delikatny smak. Dzięki dodanej przeze mnie kurkumie zyskuje śliczny, złoty kolor. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- kalafior mały
- 1.5 l rosołu
- 3 średnie ziemniaki
- 2 małe marchewki
- pietruszka
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- mała łyżeczka masła
- płaska łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki kopru
- pieprz, sól, maggi
WYKONANIE:
- Kalafior pokroić na małe różyczki. Całość zalać wrzątkiem i po upływie 5 minut odcedzić.
- Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
- Do dużego garnka włożyć kalafior, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać całość bulionem i gotować przez 30 minut.
- W misce z 1/2 szklanki wody wymieszać mąkę i śmietanę.
- Zupę przyprawić do smaku kurkumą, pieprzem, solą oraz maggi.
- Zalać śmietaną, wsypać koperek i dokładnie wymieszać. Wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmoja pierwsza prawdziwa zupa ;D
OdpowiedzUsuńPodwoiłam składniki. Wyszła pysznie. Polecam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowała :) polecam też inne zupy do wypróbowania :)
Usuńpozdrawiam :)
zupka dzis ugotowana.Przepyszna.Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:) pozdrawiam
Usuńkurkuma do tej zupy to strzał w 10!:)
OdpowiedzUsuńcieszę się że przypadła zupka do gustu :) pozdrawiam
Usuńkalafior "chodzi za mną" od kilku dni, chętnie dodam go do zupy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/