Galaretka dla dorosłych. Ze względu na swój specyficzny charakter, może służyć zarówno za aperitif jak i deser. Polecam nie tylko wielbicielom wina :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 300 + 60 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
- 1/2 szklanki wody
- 150 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1/3 szklanki cukru waniliowego (domowej produkcji)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- Żelatynę zalać 50 ml wody i wymieszać.
- Do garnka wlać 300 ml wina i 100 ml wody. Dodać cukier waniliowy i zagotować. Mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gdy całość trochę przestygnie, przelać do kieliszków. Włożyć do lodówki, aż stężeją.
- Śmietankę ubić mikserem z dodatkiem cukru i 60 ml wina. Gotową nałożyć na galaretki i ponownie schłodzić.
- Podawać wyjęte prosto z lodówki, z listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz