Takie krokiety zarezerwowane są w moim domu tylko i wyłącznie na Święta. Przygotowując je, warto przyrządzić podwójną porcję, żeby trud włożony w ich wykonanie się opłacił. Dodatkowo, większa ilość na pewno się nie zmarnuje, gdyż są one tak smaczne, że można je jeść niemal na każdy posiłek, niezależnie od pory dnia.
SKŁADNIKI:
- Ciasto na naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- jajko
- olej
- Farsz:
- 700 g kapusty kiszonej
- 600 g pieczarek
- 3 cebule
- 1/4 kostki masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- vegeta
- pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Naleśniki:
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
- Naleśniki smażyć na patelni z odrobiną oleju.
- Farsz:
- Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
- Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając dusić. Dodać około 6-8 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Wykonanie:
- Na naleśniki nakładać farsz. Zwijać w krokiety.
- Na głębokim talerzu roztrzepać jajka z dodatkiem vegety i pieprzu.
- Krokiety obtaczać w jajku a następnie w bułce tartej.
- Smażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
- Najlepiej smakują z domowym barszczem czerwonym na zakwasie.
po dodaniu kapusty ile czasu dusić? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńokoło 20-30 minut na średnim ogniu
Usuń