niedziela, 22 grudnia 2013

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami
Takie krokiety zarezerwowane są w moim domu tylko i wyłącznie na Święta. Przygotowując je, warto przyrządzić podwójną porcję, żeby trud włożony w ich wykonanie się opłacił. Dodatkowo, większa ilość na pewno się nie zmarnuje, gdyż są one tak smaczne, że można je jeść niemal na każdy posiłek, niezależnie od pory dnia.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto na naleśniki:
    • 200 g mąki pszennej
    • szklanka mleka
    • szklanka wody
    • jajko
    • olej 
  • Farsz:
    • 700 g kapusty kiszonej
    • 600 g pieczarek
    • 3 cebule
    • 1/4 kostki masła
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
    • 2-3 jajka
    • bułka tarta
    • vegeta
    • pieprz
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  •  Naleśniki:
  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
  2. Naleśniki smażyć na patelni z odrobiną oleju.
  •  Farsz:
  1. Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
  2. Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając dusić. Dodać około 6-8 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Wykonanie:
  1. Na naleśniki nakładać farsz. Zwijać w krokiety.
  2. Na głębokim talerzu roztrzepać jajka z dodatkiem vegety i pieprzu.
  3. Krokiety obtaczać w jajku a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
  5. Najlepiej smakują z domowym barszczem czerwonym na zakwasie. 

SMACZNEGO :)


obiad mąka mleko woda jajka olej kapusta kiszona pieczarki cebula masło oliwa sól pieprz bułka tarta vegeta
Naleśniki w każdej postaci

2 komentarze:

Sharing Buttons