Dzisiaj na śniadanie zainspirowana przepisem Gordona Ramsaya zrobiłam bardzo smaczne i aromatyczne placuszki. Ze swojej strony dodałam szynkę, a kolendrę zamieniłam na szczypiorek. Poniżej zmodyfikowany przeze mnie przepis.
SKŁADNIKI (10 placuszków):
- jajko duże
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- pęczek szczypiorku
- papryczka chili czerwona
- 4 plasterki wędliny drobiowej
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Papryczkę chili pokroić w małą kostkę.
- Wędlinę pokroić w kostkę.
- Jajko roztrzepać w misce na puszystą pianę.
- Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką, aby masa była bez grudek.
- Dodać do ciasta pozostałe składniki: wędlinę, kukurydzę, chili i posiekany szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć małe placuszki, aż do zarumienienia.
- Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym. Podawać posypane szczypiorkiem.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki na słono, a te wyglądają wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńgenialny i prosty przepis, dzięki za niego! :)
OdpowiedzUsuńmagda
proszę bardzo :) pozdrawiam
Usuń