Z ziemniaków wyczarować można wiele zadziwiających potraw. Jedną z nich są tradycyjne kluski śląskie. Łagodne i delikatne są idealnym dodatkiem do obiadu, choć same również świetnie smakują, zwłaszcza okraszone masełkiem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
- łyżka soli
- łyżka masła
WYKONANIE:
- Ziemniaki ugotować z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli.
- Ugotowane odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę od czosnku lub zmielić maszyną do mięsa.
- Do ciepłej masy dodać masło i całość razem zagnieść. Ziemniaczaną masę uklepać w misce i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyjąć i w jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Pozostałą ćwiartkę włożyć z powrotem i całość zagnieść razem.
- Dodać żółtko, odrobinę soli do smaku i ponownie zagnieść ciasto razem.
- Z gotowej masy formować kulki wielości orzecha włoskiego. Uformowane lekko spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie.
- W dużym garnku ugotować wodę z 1/2 łyżki soli. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlać do wrzątku. Następnie, gdy woda ponownie się zagotuje, wrzucić do niej kluski jeden po drugim. Całość zamieszać drewnianą łyżką, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotować przez około 5 minut.
- Jedną z klusek wyjąć i sprawdzić czy są już gotowe. Resztę wyjąć cedzakiem. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z wrzątku.
Uwielbiam kluski śląskie. Szczególnie z sosem mniam...
OdpowiedzUsuństrasznie ladne wyszly takie idealne ;)
OdpowiedzUsuńzastanawia mnie ta praska do czosnku?
OdpowiedzUsuńnie, jest inny rodzaj praski do ziemniaków, tutaj jest jedna z wielu modeli na stronie: http://alejka.pl/praska-do-ziemniakow-silit.html
Usuń