środa, 2 października 2013

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie
Z ziemniaków wyczarować można wiele zadziwiających potraw. Jedną z nich są tradycyjne kluski śląskie. Łagodne i delikatne są idealnym dodatkiem do obiadu, choć same również świetnie smakują, zwłaszcza okraszone masełkiem.


SKŁADNIKI:

 


    • 1 kg ziemniaków
    • mąka ziemniaczana
    • jajko
    • łyżka soli
    • łyżka masła

 

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki ugotować z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli.
  2. Ugotowane odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę od czosnku lub zmielić maszyną do mięsa.
  3. Do ciepłej masy dodać masło i całość razem zagnieść. Ziemniaczaną masę uklepać w misce i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyjąć i w jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Pozostałą ćwiartkę włożyć z powrotem i całość zagnieść razem.
  4. Dodać żółtko, odrobinę soli do smaku i ponownie zagnieść ciasto razem.
  5. Z gotowej masy formować kulki wielości orzecha włoskiego. Uformowane lekko spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie.
  6. W dużym garnku ugotować wodę z 1/2 łyżki soli. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlać do wrzątku. Następnie, gdy woda ponownie się zagotuje, wrzucić do niej kluski jeden po drugim. Całość zamieszać drewnianą łyżką, żeby kluski nie przywarły do dna. Gotować przez około 5 minut. 
  7. Jedną z klusek wyjąć i sprawdzić czy są już gotowe. Resztę wyjąć cedzakiem. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z wrzątku.

SMACZNEGO :)

obiad ziemniaki jajka sól masło mąka ziemniaczana

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kluski śląskie. Szczególnie z sosem mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawia mnie ta praska do czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, jest inny rodzaj praski do ziemniaków, tutaj jest jedna z wielu modeli na stronie: http://alejka.pl/praska-do-ziemniakow-silit.html

      Usuń

Sharing Buttons