Potrawa może i niezbyt wyszukana, ale raz na kwartał lubię sobie zjeść kawał kiełbachy :). Poniższy sposób przyrządzania białej kiełbasy zaczerpnęłam od męża. Od siebie dodałam warzywa.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 4 białe kiełbasy
- 4 papryki
- 4 duże cebule
- łyżka kminku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Kiełbasę obgotować w wodzie przez 15 minut.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ponacinać z zewnątrz skórkę. Obsypać kminkiem z jednej strony i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
- Przekręcić kiełbaski na drugą stronę, posypać kminkiem i ponownie piec przez kolejne 15 minut.
- Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić w długie paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Paprykę i cebulę wrzucić na patelnię i smażyć z dodatkiem oliwy, do miękkości, cały czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Gotowe kiełbaski układać na papryce z cebulką. Podawać z pieczywem oraz wedle uznania z ketchupem i musztardą.
Może i potrawa nie wyszukana ale czy wszystkie takie musza być? Chętnie bym zjadła taką kiełbaskę bo wygląda bardzo apetycznie !!!:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie )
Z takimi warzywami - pycha :)
OdpowiedzUsuńWszystko można zrobić prościej :
OdpowiedzUsuńKiełbasę, paprykę i cebulę wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Ja daje olej, olej z czosnkiem i bazylią, suszone pomidory (kilka łyżek), przyprawy według uznania ale tymianek obowiązkowo. Wymieszać aby kiełbasa obeszla przyprawionym olejem. Dusimy pod przykryciem w 180'c 30-40 min. Potem zdejmujemy pokrywę i załączamy górny żarnik i opiekamy chwilę w 200 stopniach. Miodzio!