Tak przyrządzona ryba na pewno każdemu posmakuje :). Bardzo łatwa i do tego oryginalnie podana. Przepyszny sos dopełnia całości.
SKŁADNIKI:
- Halibut
- 2 filety z halibuta
- 3 średnie cukinie (najlepiej bez ziaren)
- 50 ml oleju
- łyżeczka masła
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- wykałaczki
- Sos veloute:
- łyżka masła
- płaska łyżka mąki pszennej
- 100 ml bulionu (1/2 kostki rosołowej rozpuszczonej w ciepłej wodzie)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- pieprz
WYKONANIE:
- Filety umyć, osuszyć, i pokroić w prostokąty o wymiarach 2x4 cm. Doprawić solą i pieprzem, Posypać delikatnie natką pietruszki i koperkiem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Cukinię umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 0.5 cm.
- Pocięte plastry przysmażyć delikatnie na patelni z dodatkiem oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
- Na każdym z plasterków układać po jednym kawałku ryb.y Zawinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
- Gotowe roladki układać ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć masłem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podczas pieczenia roladek przyrządzić sos. Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać bulion i cały czas mieszając podgrzać. Wlać śmietankę, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie odrobinę solą) i ponownie zagotować.
- Upieczone roladki z halibuta podawać polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz