czwartek, 24 października 2013

Halibut w Cukinii z Sosem Veloute

Halibut w Cukinii z Sosem Veloute

Halibut w Cukinii z Sosem Veloute
Tak przyrządzona ryba na pewno każdemu posmakuje :). Bardzo łatwa i do tego oryginalnie podana. Przepyszny sos dopełnia całości.


SKŁADNIKI:



  • Halibut
    • 2 filety z halibuta
    • 3 średnie cukinie (najlepiej bez ziaren)
    • 50 ml oleju
    • łyżeczka masła
    • koperek
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz
    • wykałaczki
  • Sos veloute:
    • łyżka masła
    • płaska łyżka mąki pszennej
    • 100 ml bulionu (1/2 kostki rosołowej rozpuszczonej w ciepłej wodzie)
    • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
    • pieprz



WYKONANIE:

  1. Filety umyć, osuszyć, i pokroić w prostokąty o wymiarach 2x4 cm. Doprawić solą i pieprzem, Posypać delikatnie natką pietruszki i koperkiem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Cukinię umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż w plastry o grubości 0.5 cm.
  3. Pocięte plastry przysmażyć delikatnie na patelni z dodatkiem oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
  4. Na każdym z plasterków układać po jednym kawałku ryb.y Zawinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
  5. Gotowe roladki układać ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć masłem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  6. Podczas pieczenia roladek przyrządzić sos. Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać bulion i cały czas mieszając podgrzać. Wlać śmietankę, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie odrobinę solą) i ponownie zagotować.
  7. Upieczone roladki z halibuta podawać polane sosem.

SMACZNEGO :)

obiad cukinia olej masło koperek natka pietruszki sól pieprz wykałaczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons