środa, 30 października 2013

Łazanki z Cukinią

Łazanki z Cukinią

Łazanki z Cukinią
Jedliście kiedyś łazanki z cukinią? Jeśli nie, to gorąco polecam, gdyż są przepyszne! Doprawione na włoską nutę smakową :).


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 250 g makaronu łazanki
    • 2 cukinie
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 15 pomidorków koktajlowych
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 3 łyżki startego sera mozzarella
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • łyżka bazylii
    • łyżka oregano
    • sól, pieprz
    • listki świeżej bazylii do przyozdobienia

WYKONANIE:

  1. Cukinię obrać, umyć i pokroić w półkola.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać cukinię oraz cebulę i smażyć dalej razem. Doprawić oregano i bazylią.
  6. Makaron łazanki ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  7. Gotowy wrzucić na patelnię i smażyć wszystko razem cały czas mieszamy.
  8. Następnie dodać pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
  9. Gotowe danie nakładać na talerze, posypać serem mozzarellą i parmezanem. Przyozdobić listkami świeżej bazylii.

SMACZNEGO :)

obiad makaron łazanki cebula cukinia oliwa z oliwek czosnek pomidorki koktajlowe mozarella parmezan bazylia natka pietruszki oregano sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons