Z tęsknoty za latem i świeżymi owocami powstał ten oto domowy i w 100% naturalny kisiel :). Wyciągnęłam zamrożone latem świeże owoce i do dzieła! Pyszny podwieczorek powstał raz, dwa. Dodatkowo okazał się bardzo lekki i zdrowy.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 2 szklanki mieszanych owoców mrożonych (maliny, truskawki, porzeczki)
- 1/2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
- 2 szklanki wody
- 4-5 łyżek cukru kryształ
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- listki mięty do ozdoby
WYKONANIE:
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/2 szklanki wody.
- Owoce zagotować z pozostałą częścią wody i cukrem. Całość gotować przez około 5 minut.
- Owoce na chwilę i zalać mąką rozpuszczoną w wodzie i zamieszać. Ponownie wstawić na palnik, na około minutę minutę, ciągle mieszając zagotować.
- Gotowy kisiel rozlać do miseczek i udekorować listkami mięty.
- Podawaj na ciepło lub na zimno, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz