poniedziałek, 21 października 2013

Domowy Ksisiel Owocowy

Domowy Ksisiel Owocowy

Domowy Ksisiel Owocowy
Z tęsknoty za latem i świeżymi owocami powstał ten oto domowy i w 100% naturalny kisiel :). Wyciągnęłam zamrożone latem świeże owoce i do dzieła! Pyszny podwieczorek powstał raz, dwa. Dodatkowo okazał się bardzo lekki i zdrowy.

Kisiel owocowy

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 2 szklanki mieszanych owoców mrożonych (maliny, truskawki, porzeczki)
    • 1/2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
    • 2 szklanki wody
    • 4-5 łyżek cukru kryształ
    • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • listki mięty do ozdoby


WYKONANIE:

  1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/2 szklanki wody.
  2. Owoce zagotować z pozostałą częścią wody i cukrem. Całość gotować przez około 5 minut.
  3. Owoce na chwilę i zalać mąką rozpuszczoną w wodzie i zamieszać. Ponownie wstawić na palnik, na około minutę minutę, ciągle mieszając zagotować.
  4. Gotowy kisiel rozlać do miseczek i udekorować listkami mięty.
  5. Podawaj na ciepło lub na zimno, wedle uznania.

SMACZNEGO :) 

deser owoce woda mąka ziemniaczana cukier kryształ mięta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons