Barszcz ukraiński jest idealny na chłodne, jesienne dni. Jest sycący, rozgrzewający i dodatkowo bardzo zdrowy. Istnieje wiele receptur przygotowania tego dania. Jedni gotują wywar na boczku, inni z kolei na żeberkach. Różne są też sposoby przygotowania warzyw do tej zupy. Można je kroić w paseczki, bądź utrzeć na tarce. Jak zatem ugotować idealny barszcz ukraiński?
SKŁADNIKI:
- 4 duże buraki
- 500 g żeberek
- 1/4 główki kapusty białej
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 cytryny
- 1/3 strąka papryki czerwonej
- puszka fasoli białej
- 200 ml śmietany kwaśnej 18%
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- kostka rosołowa drobiowa
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Żeberka podzielić na małe części i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem, aż staną się miękkie.
- Kapustę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić na cienkie paseczki o długości 2 cm. Paprykę, cebulę i ziemniaki oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz buraków i cebuli wrzucić do wywaru z ugotowanych żeberek.
- Buraki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osobnym garnku do miękkości. Gotowy wywar wlać do wywaru z żeberek. Buraki natomiast włożyć do blendera i zmiksować (ja miksuję tylko 1/2 porcji; w przeciwnym wypadku zupa jest zbyt gęsta). Dodać do barszczu i gotować wszystko razem.
- Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do barszczu wraz z białą fasolą. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Żeberka obrać, usunąć kości, mięso zaś dodać do zupy. Wrzucić kostkę rosołową, dodać sok z cytryny i doprawić pieprzem. W misce wymieszać 3/4 szklanki wody, 2 łyżki śmietany, łyżkę koncentratu pomidorowego i całość dodać do zupy.
- Gotowy barszcz podawać z kleksem śmietany, która nam pozostała i wedle uznania posypać pietruszką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz