sobota, 5 października 2013

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński
Barszcz ukraiński jest idealny na chłodne, jesienne dni. Jest sycący, rozgrzewający i dodatkowo bardzo zdrowy. Istnieje wiele receptur przygotowania tego dania. Jedni gotują wywar na boczku, inni z kolei na żeberkach. Różne są też sposoby przygotowania warzyw do tej zupy. Można je kroić w paseczki, bądź utrzeć na tarce. Jak zatem ugotować idealny barszcz ukraiński?

barszcz czerwony

 

SKŁADNIKI:

 


    • 4 duże buraki
    • 500 g żeberek
    • 1/4 główki kapusty białej
    • 4 ziemniaki
    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1/2 cytryny
    • 1/3 strąka papryki czerwonej
    • puszka fasoli białej
    • 200 ml śmietany kwaśnej 18% 
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oliwy
    • kostka rosołowa drobiowa 
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Żeberka podzielić na małe części i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem, aż staną się miękkie.
  2. Kapustę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić na cienkie paseczki o długości 2 cm. Paprykę, cebulę i ziemniaki oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz buraków i cebuli wrzucić do wywaru z ugotowanych żeberek.
  3. Buraki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osobnym garnku do miękkości. Gotowy wywar wlać do wywaru z żeberek. Buraki natomiast włożyć do blendera i zmiksować (ja miksuję tylko 1/2 porcji; w przeciwnym wypadku zupa jest zbyt gęsta). Dodać do barszczu i gotować wszystko razem.
  4. Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do barszczu wraz z białą fasolą. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Żeberka obrać, usunąć kości, mięso zaś dodać do zupy. Wrzucić kostkę rosołową, dodać sok z cytryny i doprawić pieprzem. W misce wymieszać 3/4 szklanki wody, 2 łyżki śmietany, łyżkę koncentratu pomidorowego i całość dodać do zupy.
  6. Gotowy barszcz podawać z kleksem śmietany, która nam pozostała i wedle uznania posypać pietruszką lub koperkiem.

SMACZNEGO :)

zupa żeberka buraki kapusta fasola cebula marchewka seler pietruszka papryka czerwona ziemniaki koncentrat pomidorowy śmietana cytryna kostka rosołowa oliwa ziele angielskie liście laurowe sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons