Pieczone jabłka to smak mojego dzieciństwa. Pyszne, kwaskowe, prosto z piekarnika, obsypane cukrem pudrem doskonale nadają się na deser. Poniższy przepis jest dość oryginalny, więc powinien spodobać się nawet największym smakoszom.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 4 kwaskowe jabłka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 100 ml miodu
- łyżka masła
- 2 płaskie łyżeczki cukru kryształ
- cynamon mielony
WYKONANIE:
- Jabłka umyć, górną część obciąć i wydrążyć tak, aby uniknąć przewiercenia na wylot.
- Do każdego jabłka włożyć po małej porcji masła. Wnętrze owoców obsypać cynamonem i cukrem.
- Tak przygotowane jabłka przykryć obciętymi wieczkami z ogonkiem i ułożyć na blasze. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200°C.
- W tym czasie przyrządzić karmelizowane orzechy. Na patelni rozgrzać miód i dodać pokrojone orzechy. Podgrzewać tak długo, aż miód zacznie się karmelizować. Uważać, aby nie przypalić.
- Upieczone jabłka napełnić porcją karmelizowanych orzechów. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Uwielbiam takie jabłka w jesienne albo zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńJa również piekłam niedawno... Jabłka są pyszne, szczególnie jesienią :)
OdpowiedzUsuń