Ćwikła stanowi doskonały dodatek do wędlin i mięs. Ciężko wyobrazić sobie bez niej Święta Wielkanocne. Posiada wiele witamin i minerałów, a dzięki zawartości chrzanu ma dodatkowo właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. W przepisie podałam orientacyjnie ilość przypraw i dodatków, ponieważ aby odpowiednio doprawić ćwikłę, musicie dodawać je stopniowo, aż uzyskacie odpowiedni smak.
SKŁADNIKI:
- 8 średnich buraków
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- łyżka cukru
- około 1/2 soku z cytryny
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Buraki ugotować w całości do miękkości.
- Gotowe obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
- Dodać chrzan, cukier, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
- Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Uwielbiam domową ćwikłę, szczególnie jako dodatek do pasztetu z soczewicy :)
OdpowiedzUsuń