Proste i smaczne ciasto ze śliwkami. Z wierzchu kruszonka na bazie orzechów i wiśniowy lukier :). Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przesiąknięte śliwkami staje się wilgotne.
SKŁADNIKI (forma 20x30):
- Ciasto:
- 15-20 śliwek węgierek
- czubata szklanka mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 5 jajek
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g migdałów mielonych
- Kruszonka:
- czubata szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/2 kostki masła schłodzonego
- szklanka mielonych orzechów włoskich
- Lukier wiśniowy:
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku wiśniowego
WYKONANIE:
- Na początku przyrządzić kruszonkę: mąkę, cukier i mielone orzechy wymieszać w misce. Schłodzone masło pokroić w małą kostkę i dodać do mąki. Wyrobić palcami kruszonkę i wstawić do lodówki.
- Śliwki umyć, osączyć i przepołowić usuwając przy tym pestki.
- Masło urzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rum, a następnie po jednym jajku, cały czas mieszając.
- W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielone migdały. Na przemian z wodą gazowaną dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- Ciasto rozprowadzić równomiernie w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
- Połówki śliwek poukładać na cieście skórką do dołu.
- Całość posypać z wierzchu kruszonką.
- Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć i wystudzić.
- Z cukru pudru i soku wiśniowego zrobić lukier. Udekorować ciasto według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz