wtorek, 22 października 2013

Placek ze Śliwkami i Kruszonką Orzechową

Placek ze Śliwkami i Kruszonką Orzechową

Placek ze Śliwkami  i Kruszonką Orzechową
 Proste i smaczne ciasto ze śliwkami. Z wierzchu kruszonka na bazie orzechów i wiśniowy lukier :). Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przesiąknięte śliwkami staje się wilgotne.

Placek ze śliwkami

SKŁADNIKI (forma 20x30):



  •  Ciasto:
    • 15-20 śliwek węgierek
    • czubata szklanka mąki tortowej
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 1/2 szklanki wody gazowanej
    • 5 jajek
    • 3 łyżki rumu
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g migdałów mielonych
  • Kruszonka:
    • czubata szklanka mąki tortowej
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 1/2 kostki masła schłodzonego
    • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • Lukier wiśniowy:
    • 1/2 szklanka cukru pudru
    • 4 łyżki soku wiśniowego


WYKONANIE:

  1. Na początku przyrządzić kruszonkę: mąkę, cukier i mielone orzechy wymieszać w misce. Schłodzone masło pokroić w małą kostkę i dodać do mąki. Wyrobić palcami kruszonkę i wstawić do lodówki.
  2. Śliwki umyć, osączyć i przepołowić usuwając przy tym pestki.
  3. Masło urzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rum, a następnie po jednym jajku, cały czas mieszając.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielone migdały. Na przemian z wodą gazowaną dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, cały czas mieszając.
  5. Ciasto rozprowadzić równomiernie w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Połówki śliwek poukładać na cieście skórką do dołu.
  7. Całość posypać z wierzchu kruszonką. 
  8. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  9. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć i wystudzić. 
  10. Z cukru pudru i soku wiśniowego zrobić lukier. Udekorować ciasto według uznania.

SMACZNEGO :)

ciasto śliwki węgierki rum mąka tortowa jajka masło cukier kryształ kakao proszek do pieczenia migdały mielone woda gazowana orzechy włoskie cukier puder sok wiśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons