Co powiecie na alternatywę dla tradycyjnych pierogów? Mi osobiście wariant z dynią i fetą bardzo, ale to bardzo smakował :). Gorąco polecam zwłaszcza tym, którzy poszukują nowych smaków i inspiracji.
SKŁADNIKI:
- ciasto na pierogi
- 500 g dyni
- 200 g sera feta
- 5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżeczka masła
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianek
- vegeta
- pieprz
WYKONANIE:
- Dynię obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka o grubym dnie. Dusić z dodatkiem masła cały czas mieszając. Starać się, aby jak najwięcej wody odparowało.
- 2 cebule oraz czosnek obrać i posiekać w kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać do powstałego pure i zmiksować razem w blenderze.
- Dyniowe pure wystudzić i doprawić tymiankiem oraz pierzem.
- Dodać rozdrobniony ser feta i całość wymieszać razem.
- Z ciasta wycinać koła o średnicy około 5 cm. Jedno z dwóch kółek lekko rozwałkować, aby było ciut większe. Farsz nakładać na mniejsze kółko, większym delikatnie zlepiać. Widelcem zrobić ozdobny wzorek.
- Wrzucać na wrzącą wodę i gotować przez około 5 minut.
- Pozostałe 3 cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę chili umyć i pokroić w krążki. Całość usmażyć razem na oliwie. Doprawić pieprzem i vegetą.
- Gotowe pierogi odcedzić i podawać z dodatkiem smażonej cebulki i papryczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz