sobota, 12 października 2013

Pierogi z Dynią i Fetą

Pierogi z Dynią i Fetą

Pierogi z Dynią i Fetą
Co powiecie na alternatywę dla tradycyjnych pierogów? Mi osobiście wariant z dynią i fetą bardzo, ale to bardzo smakował :). Gorąco polecam zwłaszcza tym, którzy poszukują nowych smaków i inspiracji.


SKŁADNIKI:



    • ciasto na pierogi
    • 500 g dyni
    • 200 g sera feta
    • 5 cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • papryczka chili 
    • łyżeczka masła
    • oliwa z oliwek
    • 1/2 łyżeczki tymianek
    • vegeta
    • pieprz

WYKONANIE:

  1. Dynię obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka o grubym dnie. Dusić z dodatkiem masła cały czas mieszając. Starać się, aby jak najwięcej wody odparowało.
  2. 2 cebule oraz czosnek obrać i posiekać w kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać do powstałego pure i zmiksować razem w blenderze.
  3. Dyniowe pure wystudzić i doprawić tymiankiem oraz pierzem.
  4. Dodać rozdrobniony ser feta i całość wymieszać razem.
  5. Z ciasta wycinać koła o średnicy około 5 cm. Jedno z dwóch kółek lekko rozwałkować, aby było ciut większe. Farsz nakładać na mniejsze kółko, większym delikatnie zlepiać. Widelcem zrobić ozdobny wzorek.
  6. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować przez około 5 minut.
  7. Pozostałe 3 cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę chili umyć i pokroić w krążki. Całość usmażyć razem na oliwie. Doprawić pieprzem i vegetą.
  8. Gotowe pierogi odcedzić i podawać z dodatkiem smażonej cebulki i papryczki.

SMACZNEGO :)


obiad ciasto na pierogi dynia cebula czosnek masło ser feta oliwa z oliwek tymianek pieprz papryczka chili vegeta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons