Jabłko to owoc, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni :) Teraz sezon w pełni i możemy z nich zrobić różne pyszności. Polecam puszyste i bardzo smaczne racuchy z jabłkami.
SKŁADNIKI (około 20 placuszków):
- 2 jabłka
- szklanka mleka
- 200 g mąki
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru kryształ
- cukier puder
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier kryształ wymieszać dokładnie mikserem w misce.
- Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucać po jednym plasterku do porcji ciasta.
- Na patelnię wlać olej i nakładać małe placuszki z plasterkiem jabłka w środku. Usmażyć dokładnie z obu stron.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podawać obsypane cukrem pudrem.
Racuchy to pyszne i lekkie rozwiązanie na obiad lub drugie śniadanie, szczególnie dla dzieci :) Osobiście za nimi przepadam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń