sobota, 19 października 2013

Kurczak z Mango i Mleczkiem Kokosowym

Kurczak z Mango i Mleczkiem Kokosowym

Kurczak z Mango i Mleczkiem Kokosowym
Delikatne i aromatyczne danie z kurczaka. Barwna kompozycja smaków: słodkie mango, ostre chili i delikatne mleczko kokosowe. Pyszna propozycja na weekendowy obiad.


SKŁADNIKI (dla 3 osób):



    • pierś z kurczaka podwójna, średniej wielkości
    • 2 woreczki ryżu jaśminowego
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • mango duże, dojrzałe
    • 1/2 papryczki chili
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • natka pietruszki
    • sól


WYKONANIE:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2 cm. Włożyć do miski i doprawić curry, imbirem, papryką, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. 
  2. Mango obrać i pokroić w małą kostkę.
  3. Chili pokroić w krążki.
  4. Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy.  Następnie dodać chili i całość smażyć razem jeszcze przez minutę.
  5. Do usmażonego mięsa dodać mango i mleczko kokosowe. Dusić na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos się zredukuje.
  6. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z 1/4 łyżeczki soli.
  7. Potrawkę podawać na ryżu, posypaną z wierzchu natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka mango mleczko kokosowe papryczka chili oliwa z oliwek curry imbir papryka czerwona pieprz tymianek ryż jaśminowy natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons