Delikatne i aromatyczne danie z kurczaka. Barwna kompozycja smaków: słodkie mango, ostre chili i delikatne mleczko kokosowe. Pyszna propozycja na weekendowy obiad.
SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- pierś z kurczaka podwójna, średniej wielkości
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- mango duże, dojrzałe
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki tymianku
- natka pietruszki
- sól
WYKONANIE:
- Kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2 cm. Włożyć do miski i doprawić curry, imbirem, papryką, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut.
- Mango obrać i pokroić w małą kostkę.
- Chili pokroić w krążki.
- Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy. Następnie dodać chili i całość smażyć razem jeszcze przez minutę.
- Do usmażonego mięsa dodać mango i mleczko kokosowe. Dusić na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos się zredukuje.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z 1/4 łyżeczki soli.
- Potrawkę podawać na ryżu, posypaną z wierzchu natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz