Moja siostra uwielbia kokos i wszystkie jego pochodne produkty. Specjalnie dla niej zrobiłam więc kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe, polane białą czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi. Tego typu łakocie uwielbiane są zwłaszcza przez małe pociechy, ale doskonale sprawdzają się również wśród dorosłych.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki wiórek kokosowych + 5 łyżek do posypania
- 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 150 g masła
- 150 g białej czekolady
- łyżka serka mascarpone
- łyżeczka olejku waniliowego
WYKONANIE:
- Masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i olejku waniliowego.
- Dodać mąkę, kakao, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie je spłaszczyć i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 15 minut w temperaturze 170°C. Gotowe ciasteczka wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać serek mascarpone, olejek waniliowy i dokładnie wymieszać.
- Gotową masę nakładać łyżeczką na ciasteczka i obsypać obficie wiórkami kokosowymi. Pozostawić do momentu, aż masa stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz