piątek, 11 października 2013

Ciasteczka Kokosowe

Ciasteczka Kokosowe

Ciasteczka Kokosowe
Moja siostra uwielbia kokos i wszystkie jego pochodne produkty. Specjalnie dla niej zrobiłam więc kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe, polane białą czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi. Tego typu łakocie uwielbiane są zwłaszcza przez małe pociechy, ale doskonale sprawdzają się również wśród dorosłych.

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

SKŁADNIKI:

 


    • 4 łyżki wiórek kokosowych + 5 łyżek do posypania
    • 3/4 szklanki mąki
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 150 g masła
    • 150 g białej czekolady
    • łyżka serka mascarpone
    • łyżeczka olejku waniliowego

 

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i olejku waniliowego.
  2. Dodać mąkę, kakao, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie wymieszać.
  3. Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie je spłaszczyć i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez około 15 minut w temperaturze  170°C. Gotowe ciasteczka wystudzić.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać serek mascarpone, olejek waniliowy i dokładnie wymieszać.
  6. Gotową masę nakładać łyżeczką na ciasteczka i obsypać obficie wiórkami kokosowymi. Pozostawić do momentu, aż masa stężeje.

SMACZNEGO :) 

ciasteczka masło cukier puder olejek waniliowy mąka kakao wiórka kokosowe biała czekolada serek mascarpone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons