Bardzo proste i szybkie w wykonaniu krokiety. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym.
SKŁADNIKI:
- Ciasto na naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- jajko
- olej
- Farsz:
- 600 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- łyżka masła
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 2 jajka
- buła tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować dokładnie w misce. Na koniec dodać łyżkę oleju i połączyć z ciastem.
- Smażyć cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju.
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dalej smażyć razem. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać razem.
- Na naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwijać jak krokiety. Następnie obtoczyć w jajku roztrzepanym z solą oraz pieprzem. Na koniec obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Pyszne są takie krokieciki :)
OdpowiedzUsuńwitam wspaniały pomysł na obiad zapraszam na blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńile krokietów wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOkoło 12 sztuk.
Usuń