wtorek, 15 października 2013

Zupa Dyniowa z Kurczakiem i Mleczkiem Kokosowym

Zupa Dyniowa z Kurczakiem i Mleczkiem Kokosowym

Zupa Dyniowa z Kurczakiem i Mleczkiem Kokosowym
Eksperymentów z dynią ciąg dalszy. Dzisiejsza propozycja to aromatyczna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupka z dyni jest bardzo sycąca i może z powodzeniem zastąpić cały obiad.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 700 g dyni
    • pół dużej piersi z kurczaka
    • 400 ml bulionu
    • puszka mleka kokosowego
    • 2 średnie cebule
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1/2 papryczki chili
    • 2 łyżki oliwy
    • olej
    • łyżka masła
    • płaska łyżeczka imbiru
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • ostra papryka
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2 cm.
  2. Całość włożyć do miski i wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili, imbirem, papryką słodką, papryką ostrą. pieprzem oraz solą. Odstawić na 30 minut.
  3. Dynię umyć, wydrążyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę i włożyć do garnka o grubym dnie. Podsmażyć z dodatkiem masła co chwilę mieszając do momentu, aż powstanie pure.
  4. Czosnek oraz cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie przez 4 minuty ciągle mieszając. Następnie połączyć z dynią.
  5. Do pure wlać bulion, a gdy się zagotuje dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować w blenderze na gładką masę.
  6. Kurczaka podsmażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
  7. Zupę podawać na talerzu z dodatkiem kurczaka. Doskonale komponuje się posypana koperkiem lub natką pietruszki z dodatkiem białego pieczywa.

SMACZNEGO :)

zupa dynia pierś z kurczaka papryczka chili imbir mleczko kokosowe bulion cebula czosnek masło oliwa olej papryka ostra papryka słodka sól pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons