Eksperymentów z dynią ciąg dalszy. Dzisiejsza propozycja to aromatyczna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupka z dyni jest bardzo sycąca i może z powodzeniem zastąpić cały obiad.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 700 g dyni
- pół dużej piersi z kurczaka
- 400 ml bulionu
- puszka mleka kokosowego
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- olej
- łyżka masła
- płaska łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- ostra papryka
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2 cm.
- Całość włożyć do miski i wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili, imbirem, papryką słodką, papryką ostrą. pieprzem oraz solą. Odstawić na 30 minut.
- Dynię umyć, wydrążyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę i włożyć do garnka o grubym dnie. Podsmażyć z dodatkiem masła co chwilę mieszając do momentu, aż powstanie pure.
- Czosnek oraz cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie przez 4 minuty ciągle mieszając. Następnie połączyć z dynią.
- Do pure wlać bulion, a gdy się zagotuje dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować w blenderze na gładką masę.
- Kurczaka podsmażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
- Zupę podawać na talerzu z dodatkiem kurczaka. Doskonale komponuje się posypana koperkiem lub natką pietruszki z dodatkiem białego pieczywa.
Mniam!
OdpowiedzUsuńDynia, imbir, kurczak- wszystko co uwielbiam ;)
Mało powiedziane że pyszna jest wyśmienita Ugotowalam każdy się zajadal Polecam w 200%
OdpowiedzUsuń